Svatý otec slavil Den zasvěceného života

3.2.2011 

Ve středu v podvečer na svátek Uvedení Páně do chrámu se v bazilice sv. Petra konala bohoslužba nešpor, kterých se za předsednictví Benedikta XVI. účastnili řeholníci a řeholnice římské diecéze v rámci každoročně slaveného Dne zasvěceného života. Součástí bohoslužby byla také společná adorace Nejsvětější svátosti.

Svatý otec se ve své homilii věnoval krátce nejprve výkladu události, podané Lukášovým evangeliem, a poukázal na to, že uprostřed shonu Jeruzalémského chrámu nerozpoznal nikdo, včetně kněží, přicházejícího Mesiáše, až na dvě starší osoby, Simeona a Annu. Jejich postavy potom papež podal jako archetypy zasvěceného života.

?Drazí bratři a sestry, buďte usilovnými posluchači Slova, protože každá moudrost se rodí z Pánova Slova! Buďte zpytovateli Slova prostřednictvím lectio divina, poněvadž zasvěcený život ?se rodí z naslouchání Božímu Slovu a přijímá evangelium jako normu svého života. Život v následování Krista čistého, chudého a poslušného je tak jakousi ?živou ?exegezí? Božího Slova. Duch svatý, moc, kterou byla napsána Bible, je tím, který osvěcuje novým světlem Boží Slovo v zakladatelích a zakladatelkách. Z něho vyvěrá každé charisma a každá řehole chce být jeho vyjádřením, čímž dává počátek a směr křesťanskému životu vyznačujícího se evangelní radikalitou? (Verbum Domini, 83).

Zejména v rozvinutých společnostech dnes žijeme v situaci, kterou charakterizuje radikální pluralita, postupné vytlačování náboženství z veřejné sféry a relativismus postihující základní hodnoty. To si žádá, aby naše křesťanské svědectví bylo jasné a důsledné a aby naše výchovné působení bylo stále pozornější a štědřejší. Zvláště vaše apoštolské působení, drazí bratři a sestry, musí být životním závazkem, který s vytrvalým nadšením čerpá z Moudrosti, jež je pravdou i krásou, ?jasem pravdy?. Kéž dokážete moudrostí svých životů a důvěrou v nevyčerpatelné možnosti opravdové výchovy orientovat inteligence i srdce mužů a žen naší doby k dobrému životu evangelia.?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.