V církvi vzniká ?nádvoří pohanů?

5.2.2011 

?Nádvoří pohanů?, tak se nazývá iniciativa Papežské rady pro kulturu, která si vzala za svůj podnět Benedikta XVI. k vytvoření prostoru pro setkání a rozmluvu věřících s nevěřícími. ?Nádvoří pohanů? je novozákonní termín, který označoval prostor v židovském Jeruzalémském chrámu, kam měli volný vstup také příslušníci jiných národností než Židé. Svatý otec před rokem (21. prosince 2009) ve své bilanční promluvě ke členům římské kurie přišel s myšlenkou vytvářet také v církvi ?jakési ?nádvoří pohanů?, tedy prostor, ve kterém by lidé měli možnost přiblížit se k Bohu, třebaže Jej neznají, a to ještě předtím než naleznou přístup k Jeho tajemství.? Není bez zajímavosti, že papež učinil tuto poznámku nedlouho po úspěšné návštěvě v naší vlasti. Papežská rady pro kulturu připravuje první setkání tohoto typu, které se uskuteční v Paříži ve dnech 24. až 25 března a jeho předehra v Bologni již 12. února. Předseda zmíněné rady, kard. Gianfranco Ravasi, přibližuje tuto iniciativu posluchačům Vatikánského rozhlasu:

?Jde bezesporu o událost obzvláště spletitou a rozsáhlou, protože jsou do ní zapojeny ty nejvyšší instance francouzské kultury. Základ budou tvořit čtyři typy setkání: Nejprve to bude Sorbona, kde se uskuteční dialog mezi intelektuály, druhé setkání proběhne v pařížském sídle UNESCa a bude mít rozměry sociálně-politicko-kulturní, třetím místem bude výjimečné zasedání členů Francouzské akademie a za čtvrté bude dán prostor k setkání na náměstí před katedrálou Notre-Dame, kde budou pozváni zejména mladí lidé, shlédnout nějaké představení, budou moci diskutovat s různými osobnostmi, a ti, kdo budou chtít, budou moci vstoupit i do chrámu, kde se o program postará komunita Taize. Celé akce se zúčastní nejpřednější osobnosti francouzského kulturního života. Účastníky osloví také Benedikta XVI. prostřednictvím videoposelství.

Jakási předpremiéra se uskuteční již za týden v Bologni na tamější univerzitě, která je sice státní univerzitou, ale která projevila zájem o tuto akci, protože je historicky vzato vlastně první velkou evropskou univerzitou vůbec. Tady se bude konat něco na způsob středověkých disputací z oblasti práva, filosofie, literatury a vědy.

Zájem o tato setkání je i pro mne samotného vskutku překvapivý. Chtěl jsem původně uspořádat jedno setkání právě Paříži, která je emblematickým městem laickosti, ale na katolické půdě (Koleji Bernardins). Potom však došlo k rozvětvování, které stále pokračuje a bude mít nejrůznější podoby. Chystají se setkání ve Stockholmu, Tiraně, Chicagu, Washingtonu, a potom také v zemích, kde katolická církev není nějak zásadně přítomná, a kde převažují náboženství jiného druhu, totiž v Asii.?

Říká kard. Ravasi o chystaných setkáních, která mají pracovní název ?nádvoří pohanů?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.