Naší dokonalostí je žít jako Boží děti

20.2.2011 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Tuto sedmou neděli v mezidobí mluví biblická čtení o vůli Boha, který umožňuje lidem účastnit se Jeho života. Ve třetí knize Mojžíšově čteme: ?Buďte svatí, poněvadž já, Hospodin, váš Bůh, jsem svatý? (19,1). Těmito slovy a příkazy, které z nich plynou, Pán vybízel lid, který si vyvolil, aby byl věrný smlouvě s Ním, kráčel po jeho cestách a zakládal sociální legislativu na přikázání ?miluj svého bližního jako sebe samého? (Lv 19,18). Nasloucháme-li potom Ježíšovi, ve kterém Bůh přijal smrtelné tělo, aby se stal pro každého člověka bližním a zjevil svou nekonečnou lásku k nám, nalézáme totéž povolání a tentýž smělý cíl. Pán totiž rázně prohlašuje: ?Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec? (Mt 5,48). Kdo by se však mohl stát dokonalým? Naší dokonalostí je žít jako děti Boží konkrétním plněním Jeho vůle. Svatý Cyprián napsal, že ?Božímu otcovství musí odpovídat jednání synů a dcer Božích, aby byl Bůh oslaven a chválen dobrým jednáním člověka? (De zelo et livore, 15).

Jakým způsobem můžeme napodobovat Ježíše? Sám Ježíš praví: ?Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují. Tak budete syny svého nebeského Otce? (Mt 5,44-45). Kdo přijme Pána do svého života a miluje ho celým srdcem je schopen nového začátku. Dokáže plnit vůli Boží uskutečňováním nové formy existence živené láskou a určené pro věčnost. Apoštol Pavel dodává: ?Nevíte, že jste Božím chrámem a že ve vás bydlí Boží Duch? (1 Kor 3,16). Pokud jsme si opravdu vědomi této skutečnosti, takže v hloubi utváří náš život, potom se naše svědectví stává zřetelným, výmluvným a účinným. Jeden středověký autor říká: ?Když je celé lidské bytí takříkajíc smíšeno s Boží láskou, potom je záře jeho duše patrná také na jeho zevnějšku? (Jan Klimakus, Scala paradisi, XXX), v celém životě. ?Velká věc - čteme v knize Následování Krista ? veskrze veliké dobro je láska, která jediná ulehčí každé břímě a snáší každou nespravedlnost? Láska se chce vznášet vzhůru a nechce být zdržována žádnými nízkými věcmi?. Vždyť láska se zrodila z Boha a může spočinout jen v Bohu? (III, V, 3).

Drazí přátelé, pozítří 22. února budeme slavit svátek Stolce sv. Petra. Jeho, prvního z apoštolů, pověřil Kristus úkolem Učitele a Pastýře: duchovně vést Boží lid, aby se mohl pozvednout k nebi. Vybízím proto všechny Pastýře ?aby si osvojili onen ?nový styl života?, který zavedl Pán Ježíš a přijali ho apoštolové? (List k zahájení Kněžského roku). Vzývejme Pannu Marii, Matku Boží a Matku církve, aby nás učila vzájemně se mít rádi a přijímat se jako bratři, děti téhož nebeského Otce.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.