Říkal mi, že ho dříve či později zabijí

4.3.2011 

vzpomíná bratra zavražděného ministra Bhattího

Za přísných bezpečnostních opatření proběhl dnes v Pákistánu pohřeb ministra pro náboženské menšiny, Šahbáze Bhattího, zavražděného před dvěma dny komandem islámských extrémistů.
Ceremonie v katolickém kostele Naší Paní z Fatimy, kde probíhaly pohřební obřady, se účastnily tisíce křesťanů, náboženští představitelé, diplomaté i zástupci vlády, v čele s premiérem Yousafem Raza Gilanim. Odtud byla rakev převezena helikoptérou do Bahttího rodné vesnice Khushpur v provinci Pandžab.
Vražda pákistánského ministra pro náboženské menšiny vyvolala vlnu protestů. Premiér Gilani a dva další člené vlády hrozí demisí na protest proti brutální vraždě. V Pákistánu byl vyhlášen třídenní státní smutek. Místní episkopát uzavřel všechny církví spravované instituce, včetně škol. Ke katolíkům se připojila také anglikánská komunita. Na mnoha místech křesťané organizovali modlitební bdění a pochody solidarity, kterých se účastnili také vyznavači jiných náboženství. Společná deklarace katolické církve a protestantských církví Pákistánu připomíná Bhattího jako ?státníka usilujícího o mezináboženskou harmonii? a upozorňuje, že pokud vraždy demokratů a liberálů, kteří prosazují svobodu svědomí, nebudou zastaveny, extrémisti a fanatici budou legitimizováni k převzetí vlády.
Krátce před odletem do Pákistánu zastihl Amedeo Lomonaco Paula Bhattího, bratra zavražděného ministra, který působí jako chirurg v Itálii:

?Odjíždím do Pákistánu, kde na mě čekají s pohřbem. Nevím, co říct, jsem opravdu otřesen tím, co se stalo. Na druhou stranu - všichni to čekali. On totiž na svou ochranu nikdy příliš nedbal, vždycky se nasazoval pro druhé, zvláště pro nejchudší. Můj bratr bojoval za práva křesťanů a všech utlačovaných menšin v Pákistánu. Zvláště bojoval proti zákonu o rouhání... Podařilo se mu dokonce získat mezinárodní konsensus, ze Spojených Států, z Vatikánu a z mnoha dalších západních zemí. Díky tomu se lokální vládě téměř podařilo představit novelu zákona v parlamentu. Pak tu byl případ Asie Bibi, ženy pocházející z velmi chudé vrstvy společnosti, odsouzené k smrti na základě tohoto zákona. Můj bratr opravdu velmi bojoval, spolu s guvernérem Pandžabu, který byl zavražděn před měsícem.?

Doktor Bhattí připomněl také katolickou výchovu, které se jim s bratrem dostalo.

?Pocházíme z katolické rodiny, která žije v katolické vesnici jménem Kushphur. Dostali jsme katolickou výchovu. Můj bratr vystudoval práva a pak pokračoval v kurzu mezinárodních vztahů. Politikou se začal zabývat ve chvíli, kdy se nespravedlnosti, k nimž v Pákistánu docházelo, staly zřejmé. První etapou byl návrh odlišných občanských průkazů pro křesťany a muslimy. Byl tehkrát velmi mladý, bylo mu asi 23 let... Zahájil protesty a stál včele řady manifestací. Nakonec se podařilo dokonce změnit návrh vlády a tehdy se začal angažovat proti všem nespravedlnostem. Nejde tady jen o Asii Bibi, už v minulosti bojovat za jiné lidi odsouzené na základě zákona o rouhání.?

Co lze očekávat v Pákistánu po vraždě vašeho bratra?

?Myslím, že to může být okamžik reflexe pro Pákistánce ? telefonovala mi řada pákistánských muslimských přátel, kteří odsuzují vraždu a nesouhlasí s diskriminací ? ale i pro Západ. Je nutné podpořit reflexi v duchu dialogu s těmi zeměmi, které mají zákon o rouhání, aby tento zákon byl zrušen. Něco se musí stát, na mezinárodní úrovni, aby tento boj pokračoval. Když nyní vidíme cíle a také oběť mého bratra, doufám, že ho lidé budou následovat.?

Kdo stojí podle vás za touto vraždou, Taliban nebo jiné extrémistické skupiny?

?Nevím. Slyšel jsem, že místní Talibani z Pandžabu nechali na místě nějaké letáky a přihlásili se k odpovědnosti za vraždu. Když jsem byl ale minulý měsíc v Pákistánu, říkal mi, že dostal mnoho výhružek a že ho asi dříve nebo později zavraždí. Řekl jsem mu: pojeď na pár měsíců na Západ, než se tady vody trochu uklidní. A on mi odpověděl, že pokud by se vody uklidnily, utišilo by se všechno a nikdo by věc nehájil dál. Proto nechtěl odejít.?

O co byste chtěl požádal univerzální církev, všechny věřící, všechny křesťany, všechny katolíky?

?Můj bratr byl křesťanem z přesvědčení. Praktikoval svou víru. Kdo je věřící, kdo má pevnou víru, věří v sílu modlitby: na tu spoléhám a jsem přesvědčen, že slouží k dobrému.?

Přeložila Johana Bronková.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.