Útok na koptské křesťany, pohřešovány 4 osoby

5.3.2011 

Káhira ? Jeden kněz a tři jáhni zmizeli dnes v noci při útoku asi 4 tisíc muslimů na místní komunitu koptských křesťanů ve vesnici Foul (30km jižně od Káhiry). Muslimové zaútočili na obydlí křesťanů a vypálili kostel Svatých Menase a Jiřího. Násilí vyvolal ? podle agentury AsiaNews ? vztah koptského mladíka a muslimské dívky.

Podle svědků znemožnil dav hasičům zasáhnout. Co se stalo se čtyřmi nezvěstnými - místním farářem otcem Yoshou a třemi jáhny ? není zatím jisté. Někteří tvrdí, že zemřeli při požáru kostela, jiní, že je muslimové drží v zajetí. Muslimové v kostele znesvětili kříže a nechali vybuchnout šest plynových bomb. Vojenské jednotky se nacházejí asi 7 km od vesnice, ale v tuto chvíli odmítají zasáhnout. Ve vesnici Foul žije asi 12 tisíc koptských křesťanů.

Otec dívky i přes nátlak muslimské komunity odmítl zabít svou dceru a jejího přítele a obě rodiny ? muslimská i křesťanská ? se smířili. Mladík ale musel opustit vesnici. Situace se ale vyhrotila včera večer, když se bratranec muslimské dívky rozhodl zabít svého strýce, protože dal přednost životu dcery před rodinnou ctí. Na tuto vraždu reagoval bratr dívky a smrt otce pomstil vraždou bratrance. Na sérii vražd reagovala muslimská komunita útokem na křesťany, protože právě v nich spatřila hlavní důvod celého sledu událostí.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.