Profánní Evropa nenabízí dostatečnou orientaci

24.3.2004 

V Klementinském sále Apoštolského paláce proběhl od 17 hod. slavnostní obřad, při kterém Jan Pavel II. převzal cenu Karla Velikého. Prestižní ocenění bylo Svatému otci uděleno za jeho osobní nasazení pro jednotu evropských národů, na základě hodnot zakořeněných v lidské přirozenosti a šířených křesťanstvím.

Starosta města Cáchy (Aachen), Jürgen Linden, ve svém úvodním projevu připomněl, že cenu Karla Velikého udělují Cáchy již víc než pět desetiletí osobnostem, které se mimořádně zasloužily o soužití evropských národů v míru, svobodě demokracii a sociální jistotě. Výbor ceny poprvé v historii rozhodl o udělení Mimořádné mezinárodní ceny Karla Velikého, která má vyjádřit vděčnost mimořádné osobnosti za její vynikající úsilí, ale také jako podpora jejích velkých a přesvědčivých vizí.

?Svatý otče, po celou dobu vaší činnosti, jste neúnavně podporoval jednotu Evropy a přede všemi jste vydával živé a pravdivé svědectví ve prospěch Evropy.?- uvedl Linden.

Cášský starosta vyjmenoval hlavní oblasti, ve kterých Jan Pavel II. po celý svůj pontifikát vedl svůj boj o Evropu. Na prvním místě nedotknutelnost lidských práv, respekt k životu a stvoření. Dále výzvy Svatého otce k hledání pravé identity Evropy, která přesahuje pouhé ekonomické a politické výhody Evropské Unie; důraz na společné dědictví hodnot a bohatství spočívající v různorodosti. Starosta Linden zmínil také prosazování odkazu na Boha v Evropské ústavě, připomínající židovsko-křesťanské kořeny našeho kontinentu, které je zároveň upozorněním, že čistě profánní Evropa nemůže nabídnout dostatečnou orientaci lidem dnešní doby.

?Evropa ve vás vidí jednoho z velkých duchovních vůdců, osobnost poskytující životné a konstruktivní východisko v procesu evropské integrace; osobnost, která je Polárkou, zejména pro mnoho mladých lidí hledajících životní orientaci.?

Starosta Linden připomněl také význam pontifikátu Jana Pavla II. pro pád železné opony a trvalé úsilí o překonání propasti mezi východem a západem, stejně jako vstřícnost k lidem jiné víry a jiných názorů.

***

Na diplomu, doprovázejícím medaili stojí: ?24. března 2004 v Římě, Mimořádná mezinárodní cena Karla Velikého byla předána Jeho Svatosti papeži Janu Pavlu II., jako uznání za jeho vynikající dílo za jednotu Evropy, zachování jejích hodnot a poselství Pokoje.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.