Kard. Cañizares: Co se stalo s pokoncilní liturgií?

8.3.2011 

Prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti, kard. Cañizares Llovera řekl v rozhovoru pro španělský katolický týdeník Vida Nueva, jehož část otisklo také italské vydání deníku Osservatore Romano, že je zapotřebí ?navrátit pravý význam liturgii a obnovit v církvi jejího ducha?. Podle španělského kardinála nadešel čas ptát se, co se stalo s liturgií po Druhém vatikánském koncilu. Odpověď ? podle něho ? vyžaduje upřímnost a pokoru. Co se například stalo s výzvou koncilu, aby liturgie byla vrcholem křesťanského života? Byly pokoncilní změny skutečnou odpovědí na požadavky koncilu? Tyto otázky poznamenává kard. Cañizares, nejsou zdaleka jenom rétorické.

Na otázku novináře, zda v oblasti liturgie církev neučinila krok zpět, prefekt Kongregace pro bohoslužbu, odpovídá, že ?ne všechno, co vypadalo jako pokrok, skutečně bylo pokrokem. Jsem přesvědčen, že je zapotřebí přiznat si, že liturgie dnes není ?duší? života mnoha křesťanů, jak věřících laiků, tak kněží. Kolik jenom je v ní rutiny, nedbalosti, banalizování a plytkosti? Na mši nezřídka panuje nedostatek usebranosti. Hraje v tom roli také naše slabost? ? zdůrazňuje kard. Cañizares. Podle jeho mínění je jedním z nejdůležitějších úkolů obnovit v Božím lidu vědomí, že liturgie je v první řadě dílem Božím a že jedině Bůh, Jeho ?revoluce? mění svět. Navrátit liturgii její charakter a místo je podle španělského kardinála nezbytné, aby církev mohla splnit poslání, které ji čeká. A tím je zejména úkol nově evangelizovat sekularizovaný svět, který přítomnost Boha nebere na vědomí. Liturgie je totiž právě tím místem, kde stojíme tváří v tvář samotnému Bohu, podotýká španělský kardinál.

Komentoval také strukturální změny v římské kurii, které mají přenesením některých kompetencí uvolnit Kongregaci pro bohoslužbu, aby se mohla více věnovat samotné liturgii a - papežem zamýšlené - obnově liturgického hnutí. Díky tomu bude možné, řekl kard. Cañizares, abychom zavedli novou sekci pro liturgickou hudbu a sakrální umění.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.