Beneluxskému sdružení pomáhá Svatému otci v dobročinnosti

11.3.2011 

Štědrý dar pro obyvatele Haiti dnes Svatému otci předali členové dobročinného sdružení Pro Petri Sede, s nimiž se dnes setkal. Sdílení dober, řekl při té příležitosti Benedikt XVI., je projevem ?služby lásky?, kterou Církev koná. ?Je větší radost dávat než přijímat?, stojí ve Skutcích apoštolů a právě tuhle větu připomněl také Benedikt XVI., když děkoval beneluxskému sdružení Pro Petri Sede, které i letos přispělo na charitní dílo Svatého otce. Tentokrát především ve prospěch zemí, které v loňském roce postihly velké katastrofy:

?Štědrý dar, který dnes přinášíte Petrovu nástupci a který mu dovolí pomáhat národům, které byly v poslední době vystaveny těžkým zkouškám, zejména obyvatelům Haiti. Služba lásky je součástí podstaty Církve (...) Tím, že Církev poskytuje nezbytnou materiální pomoc, může zkoušeným lidem poskytnout pozornost srdce a lásku, kterou tolik potřebují.?

Benedikt XVI. uvedl příspěvek sdružení Pro Petri Sede také do souvislosti s postním obdobím, ve kterém hodnota ?půstu, modlitby a sdílení? ještě více zdůrazňuje naši zodpovědnost vůči chudým našich časů.

?Přispívání k boji proti chudobě, dělení se a dávání almužny nás přibližuje k ostatním. Vy to víte, dar bez lásky, která oživuje, a bez bratrských pout neznamená nic. (...) Právě tím, že se dělíme s bližním, zakoušíme ? skrze radost ? že plnost života pochází v Boží lásky. A tak nás almužna přibližuje k Bohu a zve nás k obrácení.?

Setkání pak Svatý otec zakončil poděkováním sdružení za jeho pomoc v ?boji proti tomu, co ponižuje důstojnost každé osoby stvořené k obrazu Božímu?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.