Panna Maria patronkou Arábie

12.3.2011 

Slavnostním obřadem v kuvajtské katedrále byla polovině ledna prohlášena Panna Maria patronkou zemí Perského zálivu. Jako ?Naše paní Arábie? je uctívána křesťany v Kuvajtu, Bahrajnu, Kataru, Ománu, Jemenu, Spojených arabských emirátech a Saudské Arábii.
16. ledna tomuto obřadu předsedal prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti, kardinál Antonio Caňizares Llovera. Ten ve své homilii povzbudil věřící, aby ?byli pevní ve víře a měli pohled stále upřený na Krista, který je zdrojem naší víry?. O slavnostním prohlášení Panny Marie patronkou Arábie informoval deník Osservatore Romano. Apoštolský vikář v Kuvajtu, biskup Camillo Ballin, ve svém článku pro vatikánský deník píše: ?Madonna se tu nikdy nezjevila, ale vždycky tu byly přítomná a dokázala sem přivést Ježíše ještě předtím, než přišel Islám.?
Je-li titul ?Naše paní Arábie? nový pro celý záliv, ne tak pro Kuvajt, kam po Druhé světové válce uprchli karmelitáni z Iráku. Kuvajtský vikariát je zasvěcen Panně Marii od roku 1957. Na ostrově Failaka, který leží asi 20 km od hlavního města, je kostel pocházející z 5. století a archeologické vykopávky starých kostelů se nacházejí i na mnohých jiných místech Arabského poloostrova. ?Panna Maria nám musí ukázat cestu, aby v rozmanitosti nebylo rozdělení, ale síla?, přeje si apoštolský vikář Kuvajtu. V Perském zálivu žijí křesťané pěti různých ritů a dvanácti jazyků.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.