Američtí jezuité navrhují návrat laiků do sboru kardinálů

15.3.2011 

Vraťme laiky do kardinálského kolegia, ať znovu radí papeži a vybírají jeho nástupce, navrhuje jezuitský týdeník America. Redakce periodika vyzývá k reflexi nad tím, jak mohou dnes laici pomáhat církevní správě. Podle amerických jezuitů se taková pomoc ukazuje nezbytnou, pokaždé, když se objeví nové případy chyb a zanedbání, jako důsledky klerikalismu, ve kterém se loajálnost cení výše než zodpovědnost. Mnoha chybám bylo možné předejít, kdyby se častěji dotazovali na radu laičtí věřící, čteme v redakčním článku.

Američtí jezuité neapelují na zrušení celibátu nebo svěcení žen, ale chtějí předložit k úvaze několik návrhů. První z nich by vyžadoval pouze drobnou úpravu v Kodexu kanonického práva, kde se říká, že podmínkou členství v kardinálském kolegiu je kněžské svěcení. Přitom v novověké Církvi nebyli světští kardinálové žádnou vyjímkou. Týdeník America navrhuje návrat k této tradici s tím, že by se v nejvyšším církevním grémiu mohly objevit i ženy.

Kromě této provokativní hypotézy představují američtí jezuité ještě dva další, realističtější návrhy. První se týká praxe v místních církvích. Doporučují, aby biskupové mezi své nejbližší poradce a spolupracovníky vybírali častěji laiky. Druhým návrhem je založení světové rady laických katolíků. Jejími členy by měli být lidé vynikající láskou k Církvi, povolávaní do úřadu na základě doporučení ze zdola. Složení rady by mělo odrážet katolickou populaci na světě. Rada by byla jakousi protiváhou kardinálského kolegia a mezi její kompetence by patřil např. dohled na vatikánské úřady, poskytování rad papeži a podíl na volbě jeho nástupce.

Američtí jezuité své nápady nevnucují. Označují je za návrhy, které mají vést k širší reflexi nad obnovou církve. ?Církev přetrvala už dva tisíce let, protože v klíčových chvílích svých dějin dokázala vstoupit na cestu obnovy. Možná, že takový klíčový okamžik nastává právě nyní,? čteme v redakčním článku katolického týdeníku America.
Přestože se návrhy deklarují jako vyvážené a realistické, nechybí jim výrazný ideologický podtext. Projevuje se zejména tam, kde jsou vyjmenovány priority případné rady laiků, totiž role žen v Církvi, vztah k homosexuálům a k antikoncepci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.