Občanská válka na Pobřeží slonoviny vyhnala z domovů půl milionu lidí

19.3.2011 

Napjatá situace vládne na Pobřeží slonoviny, kde pokračují boje mezi stoupenci dvou prezidentů, minulého Laurenta Gbagbo, který se odmítá vzdát moci, a v listopadu zvoleného Alassane Ouattara, jehož vítězství ve volbách uznalo mezinárodní společenství. Ouattara před několika dny vyjádřil ochotu zformovat novou vládu národní jednotu spolu s Gbagbem, od návrhu ale opět ustoupil, uznal povstalecké síly za novou armádu Pobřeží slonoviny a prohlásil tak vojsko věrné jeho předchůdci za nelegitimní. Třináctimilionovou zemi zachvátila občanská válka. Střety vyhnaly z domovů na půl milionu obyvatel. Od listopadu si konflikt vyžádal už přes 400 mrtvých.

Podle Vrchního komisaře OSN pro uprchlíky byl tento týden pro Pobřeží slonoviny a především pro město Abidžan a okolí nejhorším od počátku krize po listopadových volbách. Podle komisaře jsou také problémy s dodáváním pomoci obyvatelům.

V Abobo bylo během uplynulého týdne zabito na 25 osob. Ve Williamsville byl podpálen trh, 30 obchodů a policejní stanice. Nepřehledná je situace u hranic země. Odhaduje se, že hranice s Libérií brzy překročí 100 tisíc lidí a zaznamenána je také zvýšená migrace k hranicím s Ghanou. Nebezpečná situace a nedostatek léků komplikují pomoc obětem násilí, referují Lékaři bez hranic. Například v dvoumilionovém městě Abobo funguje jen jedna nemocnice. Jakýkoliv přesun je nebezpečný a zátarasy na silnicích hlídají ozbrojenci s kalašniki a mačetami.

Útoky na civilisty odsoudila také ministryně zahraničí USA Hillary Clinton. Evropská komise zvedla částku na pomoc obyvatelům z 5 milionů eur na 30 milionů. Mnoho z uprchlíků se o pomoc obrací také na farnosti, charitu a další humanitární organizace. Situaci přiblížil apoštolský nuncius na Pobřeží slonoviny, arcibiskup Ambrose Madtha:

?Bohužel, jsme tu na Pobřeží slonoviny tak trochu zapomenuti. Už tři měsíce tu trvá situace, která vyvolává velké obavy jak z hlediska politického a sociálního, tak humanitárního. Politická situace je příčinou velkého počtu uprchlíků uvnitř zem. Ze západní části země hodně lidí uteklo směrem k Libérii. Podle zprávy Caritas Internationalis uvízlo hodně lidí na hranicích mezi Libérii a Pobřežím slonoviny. Také ve farnostech uvnitř země najdete spousty uprchlíků, kteří byli vyhnáni z míst, kde žili, protože jejich domy byly vypáleny. Církev se snaží pro tyto uprchlíky dělat, co může. Je to skutečně pohroma... Ti lidé potřebují všechno, protože všechno nechali doma, někteří si s sebou vzali nanejvýš nějaké oblečení pro děti. Především potřebují jídlo a také léky. Je tu malárie, cholera a další nemoci...?

říká o situaci na Pobřeží slonoviny tamní apoštolský nuncius.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.