Libye: názory na intervenci se různí

22.3.2011 

Evangelium nám říká, že jsme povinni zasáhnout, abychom zachránili ty, kdo jsou v nebezpečí. Pokud například někdo napadne mou matku, mám povinnost zasáhnout. Tak předseda italského episkopátu komentoval mezinárodní vojenskou intervenci v Libyi. Doufám, že všechno proběhne rychle, zodpovědně a spravedlivě, s respektem k tomuto nešťastnému národu, který se nyní potýká s vážnými obtížemi, dodal kard. Angelo Bagnasco, který jako někdejší vojenský biskup je zároveň emeritním italským generálem.

Podobně reaguje na situaci deník italských biskupů Avvenire. V redakčním sloupku se zdůrazňuje, že nálety západních spojenců jsou skutečnou vojenskou operací, motivovanou ovšem humanitárními důvody. ?Je to odpověď na válku, kterou krvavý režim vypověděl svému národu,? čteme v deníku italského episkopátu.

Pozorovatelé zdůrazňují, že také Svatý stolec reagoval tentokrát jinak, než například na invazi do Iráku. Vatikánská diplomacie se nesnažila intervenci zabránit a po jejím zahájení se papež zaměřil na humanitární důsledky krize, všímá si komentář katolického týdeníku Familia Cristiana.

Dramatičtěji hodnotí situaci apoštolský vikář v Tripolis, biskup Giovanni Martinelli. Podle něj byl krok k vojenské intervenci předčasný. S odvoláním na osobní známost s Muammarem Kaddafím zdůrazňuje, že útok západních sil diktátora k rezignaci nepřiměje. Naopak, jeho reakce budou ještě drastičtější, uvedl libyjský biskup.

Intervenci odsuzují také katolické pacifistické organizace. Podle italské Pax Christi před zahájením náletů nebyly vyčerpány všechny diplomatické prostředky. Upozorňuje také na pokrytectví západních zemí a zejména Itálie, které ještě do nedávna udržovaly s Kaddáfím přátelství a zásobovaly ho zbraněmi, přestože dobře věděly, že utlačuje svůj národ a porušuje lidská práva.

V podobném duchu kritizuje západní státy křesťanské sdružení Ekklesia, působící ve Velké Británii. Obviňuje Obamu a Camerona z užívání dvojí míry. USA a Velká Británie útočí na Kaddáfího kvůli represi vůči civilnímu obyvatelstvu a zároveň zbrojí blízkovýchodní režimy, které nakládají se svými obyvateli stejně jako libyjský diktátor ? čteme v prohlášení britského think tanku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.