Benedikt XVI. k situaci na Pobřeží slonoviny

30.3.2011 

Generální audience Svatého otce se dnes konala za účasti asi 20 tisíc lidí na náměstí sv. Petra a Benedikt XVI. ve své katechezi přiblížil postavu dalšího Učitele církve, známého zakladatele redemptoristů, sv. Alfonse z Liguori. Jeho četné spisy jsou aktuální zvláště v dnešní době, která vykazuje ?příznaky ztráty mravního svědomí?.

?Vedle teologických děl napsal svatý Alfons mnohé další spisy, určené náboženské formaci lidu. Jeho styl je jednoduchý a líbivý. Díla svatého Alfonse čtená a přeložená do mnoha jazyků přispěla ke vzniku lidové spirituality posledních dvou století. Některá z nich lze s velkým užitkem číst i v dnešní době, jako např. Věčné pravdy, Vznešenosti Panny Marie a Jak milovat Ježíše Krista. Ten posledně jmenovaný spis je syntézou jeho myšlení a jeho vrcholným dílem. Velmi zdůrazňuje nezbytnost modlitby, která umožňuje otevřít se milosti Boží, denně plnit Boží vůli a dosáhnout vlastního posvěcení. O modlitbě zde píše: ?Bůh neupírá nikomu milost modlitby, kterou se mu dostává pomoci, aby přemáhal každou žádostivost a každé pokušení. Říkám, opakuji a stále budu opakovat, dokud budu žít, že celá naše spása spočívá v modlitbě?. Odtud pochází i proslulý axiom: ?Kdo se modlí, bude spasen? (Modlitba ? velký prostředek spásy a další díla. Asketické spisy II, Řím, 1962, str. 171). V této souvislosti se mi vybavuje povzbuzení mého předchůdce Božího služebníka Jana Pavla II: ?naše křesťanská společenství se musí stát autentickými ?školami? modlitby? Proto se výchova k modlitbě musí stát základním pilířem jakéhokoliv pastoračního programu? (Nuovo Millennio ineunte, 33,34).?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Ve francouzském pozdravu pak Svatý otec obrátil pozornost k událostem na africkém kontinentu.

?Již dlouhou dobu myslím na obyvatelstvo z Pobřeží slonoviny, stižené bolestnými vnitřní rozbroji a vážným sociálním a politickým napětím. Vyjadřuji svou blízkost všem, kdo ztratili svoje blízké a trpí násilím a naléhavě vyzývám k co nejrychlejšímu zahájení konstruktivního dialogu, jenž povede k obecnému dobru. Dramatický střet ukazuje na naléhavou potřebu znovu nastolení respektu a pokojného soužití. K dosažení tohoto cíle musí být vynaloženo veškeré úsilí.?

Papež pak oznámil, že za tímto účelem posílá do ?této ušlechtilé země? kard. Turksona, předsedu Papežské rady Iustitia et pax, aby vyjádřil solidaritu a blízkost univerzální církve obětem konfliktu a povzbudil tam ke smíření a pokoji.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.