Moskevský patriarchát požaduje odsouzení zločinů totalitního SSSR

19.4.2011 

Moskevský patriarchát se domáhá odsouzení totalitního SSSR. Podpořil tak nedávný návrh Prezidentské rady pro rozvoj občanské společnosti. Patriarchát zdůrazňuje, že je třeba politicky a právně zhodnotit zločiny bolševického režimu.

Nejde jenom o zločiny spáchané Stalinem, ale také Leninem, Džeržinským, Trockým apod., řekl Vsjevolod Čaplin, šéf synodálního odboru pro vztahy církve a společnosti při moskevském patriarchátu. Podle jeho slov je třeba zvěčnit památku obětí krvavého bolševického převratu a nikoli vynášet katy a pojmenovávat po nich ulice.
„Zároveň však nelze souhlasit se změnou sovětské společnosti na konzumní společnost, která nemá žádné velké cíle“ – řekl Čaplin. Nesouhlasi tak s tvrzením některých analytiků dějin, že občanská válka, která vypukla roku 1917 trvala 70 let. „Občanská válka netrvala tak dlouho, ale odpor společnosti vyvolaný bolševickým převratem ano. Ještě však nebyl doveden do konce, a to je třeba učinit.“ Čaplin také vyjádřil nesouhlas s tezí Prezidentské rady, že za rozpoutání 1. a 2. světové války je odpovědná celá Evropa. „Za rozpoutání 1. světové války jsou odpovědné vlády celé řady západních států… a za rozpoutání 2. světové války nacistická vláda Německa a nikoli celý německý národ,“ řekl představitel moskevského patriarchátu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.