Benedikt XVI. obleče při beatifikaci roucho Jana Pavla II.

29.4.2011 

Papežský ceremoniář Guido Marini zveřejnil některé podrobnosti nedělní beatifikace Jana Pavla II. Při beatifikační bohoslužbě bude s Benediktem XVI. koncelebrovat kardinálský sbor, ke kterému se připojí také arcibiskup Mieczyslaw Mokrzycki, který byl v letech 1995 až 2005 druhým sekretářem Jana Pavla II.

Liturgický průvod vyjde v 10 hodin od Bronzové brány a projde centrální uličkou Svatopetrského náměstí. Beatifikační ritus proběhne v rámci mše svaté hned po vstupním ritu a aktu pokání. Papežský vikář pro město Řím, kardinál Agostino Vallini přečte životopis Jana Pavla II. a poté Svatý otec pronese beatifikační formuli. Na oltář bude přinesen relikviář ve formě olivové ratolesti s ampulkou krve nově blahoslaveného. K oltáři ho donesou sestra Marie Simon Pierre, která byla zázračně uzdravena právě na přímluvu polského papeže; sestra Tobiana, která byla za pontifikátu Jana Pavla II. členkou papežské rodiny; a skupina mladých z římské diecéze a z diecéze, z níž pochází sestra Marie Simon Pierre. Z centrální lodžie vatikánské baziliky bude rozvinuta obří draperie s beatifikačním vyobrazením, na které byla použita fotografie Jana Pavla II. z roku 1995. Bohoslužba bude pokračovat zpěvem Gloria.

Kalich, který bude během beatifikační bohoslužby použit, je tentýž, který Jan Pavel II. používal v posledních letech svého pontifikátu. Benedikt XVI. bude během obřadu oblečen do kazule a mitry, které byly vyrobeny za pontifikátu svého předchůdce, který je také často nosil. Beatifikační bohoslužbu doprovodí Papežský hudební sbor, Orchestr a sbor římské diecéze a orchestr konzervatoře svaté Cecílie. Ministrovat budou bohoslovci z Římského semináře.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.