Benedikt XVI. promluvil k Evropské rozhlasové a televizní unii

30.4.2011 

V dnešní společnosti jsou ve hře hodnoty pro dobro lidstva základní a veřejné mínění, na jehož formování se významně podílíte, je často disorientováno a rozděleno, to řekl papež v promluvě ke shromáždění Evropské rozhlasové a televizní unie (EBU, UER), které v minulých dnech hostil Vatikánský rozhlas. Benedikt XVI. naznačil, že úkolem médií je přinášet pravdivé a vyvážené informace a poskytovat prostor pro debatu vedoucí k řešením palčivých problémů dneška. Jak řekl, jde o zadání, vyžadující celou řadu osobních kvalit a zejména trpělivé hledání „každodenní pravdy“, která společnost orientuje.

Úlohu katolické církve v tomto procesu papež pojmenoval s odkazem na svou přednášku v londýnské Westminster Hall. Náboženství, řekl, má pomáhat v hledání objektivních morálních principů, má „očišťovat“ rozum, totiž tak, že mu pomáhá odolat překrucování a ideologické manipulaci nebo aplikacím pouze částečným, které neberou plně v potaz důstojnost lidské osoby. Na druhou stranu náboženství potřebuje rozumovou korekturu, aby neupadalo do excesívních poloh, jako integralismus nebo sektářství.

Papež vybídl členy unie k využívání mezinárodních kontaktů tak, aby komunikační prostředky sloužily dialogu, míru a solidárnímu rozvoji národů, aby překonávaly kulturní distance, nedůvěru a obavy.
V závěru Benedikt XVI. vyjádřil vděčnost všem členům Unie, kteří se konkrétně podílejí na spolupráci s jeho službou při přenosech liturgií hlavních svátků církevního roku nebo u příležitosti papežských cest.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.