Nový zákon ukončil neviditelnost Otce

22.5.2011 

Benedikt XVI. před Regina caeli, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Evangelium této páté neděle velikonoční podává dvojí přikázání víry: věřit v Boha a věřit v Ježíše. Pán totiž svým učedníkům říká: „Věříte v Boha, věřte i ve mne“ (Jan 14,1). Nejsou to dva oddělené úkony, ale jediný úkon víry, plné přilnutí ke spáse uskutečněné Bohem Otcem prostřednictvím jeho Jednorozeného Syna. Nový zákon ukončil neviditelnost Otce. Bůh ukázal svou tvář, jak potvrzuje Ježíšova odpověď apoštolovi Filipovi: „Kdo viděl mne, viděl Otce“ (Jan 14,9). Syn Boží nás svým vtělením, smrtí a zmrtvýchvstáním vysvobodil z poroby hříchu, aby nám daroval svobodu dětí Božích a dal nám poznat tvář Boha, který je láska: Boha lze vidět, je viditelný v Kristu. Svatá Terezie z Avily píše, že „se nesmíme odlučovat od nejsvětějšího lidství našeho Pána Ježíše Krista, jediného našeho dobra a léku“ (Hrad v nitru, 7,6). Proto jedině vírou v Krista a ve spojení s Ním mohou učedníci, mezi něž patříme i my, pokračovat ve svém nepřetržitém působení v dějinách: „Amen, amen, pravím vám: Kdo věří ve mne, i ten bude konat skutky, které já konám“ (Jan 14,12).

Víra v Ježíše s sebou nese jeho každodenní následování v jednoduchých skutcích, z nichž se skládá náš den. „Jemný způsob jednání patří k tajemství Boha. Jen postupně vytváří ve velkých dějinách lidstva svoje dějiny. Stává se člověkem. Ale takovým způsobem, že může zůstat nepoznán svými současníky, směrodatnými silami dějin. Trpí a umírá a jako Zmrtvýchvstalý chce dosáhnout lidstva jenom skrze víru těch, kterým se dává poznat. Nepřetržitě tiše klepe na brány našich srdcí a pokud mu otevřeme, postupně nám umožňuje »vidět«“ (Ježíš Nazaretský II, 2011, ital. vydání, str. 306). Svatý Augustin praví, že „bylo nezbytné, aby Ježíš řekl: „Já jsem cesta, pravda a život“ (Jan 14,6), protože jakmile je jednou známa cesta, zbývá poznat cíl“ (Tractatus in Ioh., 69,2) a cílem je Otec. Pro křesťany, pro každého z nás tedy Cesta k Otci znamená, nechat se vést Ježíšem, Jeho Slovem Pravdy, a přijímat dar jeho Života. Přijměme proto za svou výzvu svatého Bonaventury: „Otevři tedy oči napni duchovní sluch, rozlom pečeť mlčení svých rtů, přilni celým svým srdcem, abys viděl, slyšel, chválil, miloval a vyvyšoval, velebil a uctíval svého Boha“ (Itinerarium mentis in Deum, I, 15).

Drazí přátelé, závazek hlásat Ježíše Krista, „cestu, pravdu a život“ (Jan 14,6), je hlavním úkolem církve. Vzývejme Pannu Marii, aby neustále pomáhala Pastýřům i těm, kteří v různosti své služby hlásají radostnou zvěst spásy, aby se Boží Slovo šířilo a rostl počet učedníků (srov. Sk 6,7).

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.