Caritas Internationalis si připomíná 60. výročí svého založení

23.5.2011 

O sepětí mezi charitativním a evangelizačním působením církve hovořil dnes státní sekretář kard. Bertone na generálním zasedání Caritas Internationalis, která si letos připomíná 60. výročí svého založení. Vatikánský státní sekretář sloužil včera mši sv. pro 300 účastníků tohoto zasedání. Ve své homilii poukázal na výchovný rozměr působení této organizace, která pomáhá lidem, kteří se nacházejí v nouzi, a zdůraznil potřebu její křesťanské totožnosti, protože „církev koná službu milosrdenství po vzoru Ježíše Krista“. Kardinál Bertone zmínil také, že základem veškeré bídy je egoismus a lhostejnost, což se v oblasti politiky projevuje především korupcí. Proto tím více zapotřebí poukazovat na důstojnost lidí, kteří jsou v nouzi.

O náboženském rozměru charitativní práce mluvil také kard. Robert Sarah. Předseda Papežské papežské rady Cor Unum ve své promluvě na zahájení generálního zasedání poukázal na integrální rozměr lidství jakožto Božího synovství, který musí provázet každou aktivitu na pomoc chudým a potřebným. Charita musí být aktivní v rámci poslání celé církvi a nikoli mimo ni. „Kdyby Charita nebyla nástrojem a výrazem tohoto poslání, neměla důvod existovat.“ Předsedou Caritas Internationalis je kard. Oscar Rodriguez Maradiaga. Honduraský kardinál zdůrazňuje potřebu lidského rozměru chudoby, který nezřídka zaniká za programovými prohlášeními a ekonomickými ukazateli. Proto se zasedání této organizace koná pod heslem „Jedna rodina, žádná chudoba“. To však nadále zůstává jenom přáním.

Bylo by možné je splnit, ale nebyla k tomu ochota, když se formulovaly tzv. milénijní cíle rozvoje. Nepochybuji o dobrých úmyslech, ale nedostávalo se politické vůle, aby se všechno mohlo hnout kupředu. Jinak by už byla chudoba zredukována alespoň z jedné čtvrtiny. Tak tomu ale bohužel není. Když jednáme s mezinárodními finančními institucemi, všichni říkají: Pohleďte, vždyť stupeň chudoby se snížil. Odpovídám vždycky, že tak je tomu možná na papíře, protože některé země vykazují hospodářský růst, ale ve skutečnosti tomu tak není, díváme-li se do tváří chudých. V souvislosti s mottem našeho setkání proto tvrdím, že je zapotřebí na nejbližší čtyři roky přijmout globální plán. Omezit chudobu je nezbytné, protože jinak nebude mír.

Říká kard. Maradiaga, předseda Caritas Internationalis.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.