Papež upozorňuje na vědomě i nevědomě opomíjená kritéria sakrální hudby

27.5.2011 

Zanedbané pasáže učení II. vatikánského koncilu o liturgii připomněl Benedikt XVI. v poselství u příležitosti 100. výročí Papežského institutu pro sakrální hudbu. Oficiální oslavy jubilea začaly 25. května a potrvají do 28. května. Předsedá jim velký kancléř institutu, kardinál Zenon Grocholewski. Právě jemu bylo také adresováno papežské poselství.

V úvodu Benedikt XVI. naznačil, že povahu a poslání institutu lze správně pochopit, budeme-li mít na paměti, že jeho vznik souvisel s hlubokou reformou sakrální hudby, kterou Pius X. inicioval v motu proprio Tra le sollecitudini. Svatý papež Sarto se v ní opřel o velkou tradici Církve, zejména gregoriánskou, a postavil se proti vlivům světské, zvláště operní, hudby.

Benedikt XVI. v tomto ohledu zdůraznil hlubokou kontinuitu katolického učení o liturgii. Upozornil při tom, že některé pasáže koncilní konstituce Sacrosanctum Concilium, právě ohledně sakrální hudby, byly zanedbány nebo označeny za zastaralé, protože měly údajně omezovat svobodu a tvořivost jednotlivců či společenství. Jde zejména o aktuálnost velkého dědictví církevní sakrální hudby nebo o požadavek univerzálnosti, který je rysem gregoriánského chorálu.

Papež připomněl také další kritéria sakrální hudby, na která poukázal II. vatikánský koncil a která jsme dnes povinni pečlivě promyslet: její modlitební charakter, důstojnost a krása; plný soulad s liturgickými texty a gesty; zapojení věřících a s tím související adekvátní přizpůsobení místní kultuře při zachování univerzálnosti výrazového jazyka; primát gregoriánského chorálu jako nejdokonalejšího vzoru sakrální hudby a moudré využívání dalších forem, které patří do historicko-liturgického dědictví Církve, zejména – i když ne výhradně – polyfonie, a konečně význam sborů, zvláště katedrálních.

Papež dále zdůraznil, že v kontextu aktuálních kontroverzí je třeba pamatovat, že subjektem liturgické činnosti není jednotlivec nebo skupina, která slaví eucharistii, nýbrž Církev. V liturgii – zdůraznil – působí Bůh prostřednictvím Církve, která má svou historii, bohatou tradici a vlastní tvořivost. Tradice a rozvoj jsou tu nerozlučně spojeny. Na toto velmi výrazné spojení kladli důraz také otcové koncilu – napsal Benedikt XVI. v poselství u příležitosti 100. výročí Papežského institutu pro sakrální hudbu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.