Kard. Maradiaga: Světu chybí dobří politici a globální vize rozvoje

28.5.2011 

Nobelova cena pro Obamu byl omyl. Před volbami měl zajímavé vize a sliby, ale nic se nezměnilo. Jsem z něho zklamaný. Je to zkrátka prohra – řekl kard. Oscar Rodríguez Maradiaga v rozhovoru pro týdeník Familia Cristiana. Připomeňme, že tento honduraský kardinál byl nedávno znovu zvolen do čela Caritas Internationalis. Dříve byl mimo jiné pozorovatelem Svatého stolce při Mezinárodním měnovém fondu a při Světové bance.

Jako příklad uvádí Obamovy sliby ohledně boje proti obchodu s narkotiky. Během volební kampaně šlo o jedno z hlavních hesel. Po zvolení vše utichlo a v Bílém domě se k tomuto tématu nikdo nevrací. V důsledku toho dnes ve Střední Americe triumfuje „narkopolitika“. Mexiko je kontrolováno narkotikovými kartely, obchod s drogami je hlavním odvětvím hospodářství celé řady zemí, jde o ohromné kapitály. Bílý dům se tím ale zabývat nechce - a zbytek světa koneckonců také ne – dodává honduraský kardinál.

Předseda Caritas Internationalis je přesvědčen, že nejnaléhavějším úkolem dneška je reforma Organizace spojených národů. Zdá se, jakoby dnes jediným důvodem její existence byl nátlak na vlády zemí v otázkách jako je legalizace interrupcí a homosexuálních svazků. Nikdy jsem neviděl, že by OSN s podobným zápalem usilovalo o boj s narkotiky a bídou nebo o realizaci Rozvojových cílů milénia, které v podstatě už přišly vniveč, říká kard. Maradiaga.
Je přesvědčen, že světu chybí dobří politici a globální vize rozvoje. Po léta se propadáme – zdůrazňuje. – Čísla mluví proti nám, lidstvu se žije stále hůře. Globalizace ničemu nepomohla a krize nepřinesla vzpružení. Vrátili jsme se ke stejným finančním spekulacím, bez jakýchkoli limitů. Ba co hůře, předmětem spekulací se staly také produkty první potřeby, jako potraviny a voda, které by vlády měly chránit. Ve vládách ale dnes chybí lidé vyznávající skutečné hodnoty. Ve většině zemí se dnes nehlasuje pro to, co je lepší, ale pouze pro menší zlo. Svět se řídí zásadou „zachraň se, kdo můžeš“ – uzavírá svou neradostnou bilanci kard. Maradiaga, v rozhovoru pro italský týdeník Familia Cristiana.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.