Tři miliony lidí na světě každoročně prodáno do otroctví

31.5.2011 

Otroctví není výhradním fenoménem starověku či středověku. Téměř 3 miliony lidí se každoročně stávají oběťmi mezinárodního obchodu s otroky. Hovořilo se o tom v Římě na setkání národních a regionálních delegátů mezinárodní sítě skládající se z řeholníků a řeholnic a nazvané Talitha Kum, která bojuje proti tomuto zlořádu moderní civilizace. Celkem 2 miliony 700 tisíc osob je každý rok vykořisťováno, unášeno, vězněno a někdy převáženo za hranice svojí vlasti proti svojí vůli. Jde o obchod s lidským tělem. O tomto úděsném a zároveň narůstajícím fenoménu hovoří jedna z účastnic římského setkání sestra Eugenia Bonetti z oddělení zabývajícího se obchodem se ženami:

Každý rok se 2 miliony 700 tisíc osob stává obětí obchodu. 80% z nich tvoří ženy, zejména neplnoleté, které jsou prodávány z chudých zemí, odkud jsou uneseny a transportovány, aby byly prodány a koupeny. Jde o novou formu otroctví.

Tento mezinárodní jev lze obtížně registrovat i potírat. Podle OSN se tento obchod netýká jenom žen, ale také mužů, zvláště mladistvých. International Labour Organization tvrdí, že většina zemí, z nichž pochází novodobí otroci a otrokyně je v Asii. Jde přibližně o milion 400 tisíc osob, potom následuje latinská Amerika, severní Afrika a subsaharská Afrika. Toto otroctví má mnohé tváře, pokračuje sestra Bonetti:

Otroctví jakožto zdroj pracovních sil, manželských partnerek, najatých žebráků, otroctví „dárců“ tělesných orgánů, dětských vojáků. A samozřejmě také otroctví prostituce, které je nejhroznější, protože zbavuje osoby jejich důstojnosti, života a bytí.

Odlišná je tvářnost a tím i příčiny a mechanismy tohoto globálního jevu. Chudoba, politická nestabilita a negramotnost jsou zřejmým pozadím tohoto zlořádu, který by však neexistoval, kdyby, zejména v případě prostituce, neexistovala obrovská poptávka v bohatých zemí Západu. Jak proti tomu bojovat říká sestra Bonetti:

Naprosto nezbytná je formace a informace na všech úrovních. Odpovědnost neseme všichni: státní instituce, vlády, církev, školy, rodiny i sdělovací prostředky. Nejvíce je třeba pracovat ve školách s naší mládeží a pomáhat jí chápat, že důstojnost lidské osoby nelze koupit.

Říká sestra Eugenia Bonetti, představitelka mezinárodní sítě pro boj s otroctvím - „Talitha Kum“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.