Misionář mezi buddhisty: musím říkat, že jsem katolík

7.6.2011 

„Když jsem před 13 lety přijel do své první farnosti na kambodžském venkově, našel jsem tam jen jediného křesťana. Vybudovali jsme spolu kostel, založili jsme skupinu mládeže. Postupně jsem tam pokřtil 98 lidí, dalších 35 katechumenů přijme křest příští rok.“ Takto o své misijní práci vypráví apoštolský vikář v Phnompenh, jednačtyřicetiletý biskup Olivier Schmitthaeusler, donedávna kněz vesnické farnosti.

Zkušenosti francouzského misionáře ukazují, že misijní činnost v této tradičně buddhistické zemi je možná. Jako nejefektnější metoda evangelizace se ukazuje práce s mládeží, říká biskup Schimtthaeusler. Mladí jsou také sami nejlepšími misionáři, protože přivádějí své přátele. Každou neděli chodilo do mého kostela asi sto mladých lidí. 60 z nich byli buddhisti. Z té šedesátky 20 nebo 30 postupně vstoupilo do katechumenátu. A tak se rozvíjí Církev – vypráví francouzský misijní biskup v rozhovoru pro nadaci Pomoc trpící Církvi (Kirche in Not).

Zajímavé je také to, že francouzský misionář v Kambodži nepřiznává, že je křesťan. Musí říkat, že je katolík. Křesťanům totiž zkazili dobré jméno radikální protestantské sekty, které takzvanou evangelizaci začali od diskreditace Buddhy. A to je pro ne-křesťana prostě nepochopitelné – dodává biskup Schmitthaeusler. Kromě toho, jak říká – katolická církev s přehlednou strukturou, papežem a biskupy je věrohodnější i pro kambodžskou vládu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.