Nejenom státy, ale i mezinárodní korporace porušují lidská práva

11.6.2011 

Na budování globalizace s lidskou tváří apeloval na fórum OSN stálý pozorovatel Svatého stolce při ženevských mezinárodních organizacích. Arcibiskup Silvano Tomasi se účastnil debaty na téma důstojnosti člověka v podnikání, v rámci zasedání Rady pro lidská práva OSN.

Vatikánský diplomat obrátil pozornost k problému porušování lidských práv mezinárodními korporacemi. Jde o záležitosti jako otrokářství, zneužívání dětí, ignorování pravidel bezpečnosti, kořistnické hospodaření, nevšímavost k potřebám lokální společnosti a korupce. „Špinavou práci“ často přenechávají mezinárodní firmy svým dodavatelům, aby se vyhnuly odpovědnosti. S těmito způsoby lze bojovat jedině za mnohostranné spolupráce – poznamenal arcibiskup Tomasi.

Mezinárodní firmy jsou totiž často mocnostmi, které mají vliv na životy milionů lidí. Svatý stolec proto vítá nové směrnice OSN ohledně lidských práv a podnikání. Nový dokument upozorňuje na odpovědnost státu za monitorování situace v tomto směru. Zdůrazňuje se v něm také, že delegování na dodavatele nezbavuje firmy zodpovědnosti za porušování lidských práv.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.