Křesťané jsou v Iráku nezbytní

21.6.2011 

Delegace německé biskupské konference v sobotu ukončila návštěvu Iráku. Jejím cílem bylo podpořit tamní křesťanské komunity a připravit cestu další konkrétní pomoci prostřednictvím rozhovorů s církevními i občanskými autoritami. V čele delegace stál arcibiskup Bamberku, mons. Ludwig Schick, který je zároveň předsedou komise „Světová církev“ německého episkopátu. Jak řekl v rozhovoru pro náš rozhlas, situace křesťanů se liší podle regionů:

Situace v Bagdádu se velmi liší od situace v Erbilu, kde jsem nyní; a ještě něco jiného je Kirkúk a Mosul. Musíme si uvědomovat rozdíly mezi těmito městy. Na jihu Iráku jsou křesťané pronásledováni, zatímco tady, na severu, žijí v pokoji. Vláda Kurdistánu křesťany podporuje, mohou stavět domy a najít si práci... Když tedy přicházíme s nabídkou pomoci, musíme rozlišovat.

Stále slyšíme o odchodech křesťanů z Iráku. Jaká je role křesťanů v místní společnosti?

Je velmi důležité, aby křesťané zůstali. Mají totiž nejlepší vzdělání, jsou mezi nimi lékaři, učitelé, profesoři. Kromě toho jsou nositelé humanismu, který pomáhá i muslimům, jak šiitským tak sunnitským. Mohou sjednocovat různé skupiny a pomáhat ke scelování společnosti, proto jsou v Iráku nezbytní.

Došlo v poslední době k nějakému pokroku?

Vláda Kurdistánu vytvořila křesťanskou policii. V severních městech, které jsem jmenoval, je bezpečně. Přesto je potřeba pokračovat v posilování bezpečnosti, vytváření pracovních míst a lepších životních podmínek. My, Němci, musíme pomoci chaldejské církvi v Iráku, aby mohla obnovit profesionální školy a vrátit křesťanům životní perspektivy. - uvedl pro Vatikánský rozhlas arcibiskup Schick.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.