Každý pět minut je na světě zabit člověk proto, že je křesťan

21.6.2011 

Každý rok přijde na světě o život 105 tisíc lidí jenom pro svou příslušnost ke křesťanství. Tento údaj přednesl na konferenci pořádané maďarským předsednictvím EU na královském zámku Gödöllö začátkem června předseda Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), italský sociolog, Massimo Introvigne. Tématem konference byl mezináboženský dialog mezi křesťany, židy a muslimy a účastnili se jí kromě politických autorit také představitelé Svatého stolce, Moskevského patriarchátu, Evropského židovského kongresu i Organizace islámské konference.

Zmíněný údaj, že každých pět minut je na světě zavražděn jeden křesťan, uvedený na budapešťské konferenci, pochází z centra světové náboženské statistiky, amerického Center for Study of Global Christianity, vedené David B. Barrretem a Todd M. Johnsonem, kteří periodicky publikují známý raport World Christian Encyklopedie a Atlas of Global Christianity, které jsou na tomto poli nejvíce citovanými pracemi v akademickém světě. Massimo Introvigne se odvolal na údaje z jiného díla tohoto sociologického centra (World Christian Trends AD 30 – 2000, William Carey Library, Pasadena 2001), ve kterém zmínění američtí autoři vypočítávají celkový počet křesťanských mučedníků, ale i příslušníků jiných náboženství, zabitých pro své náboženské vyznání, během prvních dvou křesťanských tisíciletí.

Američtí sociologové Barret a Johnson vytvořili k tomuto účelu svou vlastní definici křesťanských mučedníků, která neobsahuje úsudek o svatosti dotyčných, a liší se tedy od kritéria, které užívá katolická církev, tedy ono známé zabití per odium fidei. Autoři zkrátka vzali do úvahy všechny „věřící v Krista, kteří přišli o život v důsledku lidské zášti“ a docházejí k tomu, že za posledních dva tisíce let přišlo tímto způsobem násilně o život 70 milionů křesťanů, přičemž celých 45 milionů v samotném 20. století. Předseda Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v souvislosti se zmíněnou budapešťskou konferencí o týden později napsal, že „pokud nebudou údaje o pronásledování křesťanů ve světě šířena a nezastaví-li vraždění a neuzná-li se, že perzekuce křesťanů je prvořadou světovou krizí, pokud jde o porušování náboženské svobody, bude dialog mezi náboženstvími produkovat pouze pěkné konference, ale nebude mít žádný konkrétní výsledek. Kdo navíc skrývá uvedená čísla, patrně nechce učinit nic proto, aby byl masakr zastaven“ - píše Massimo Introvigne (La Bussola Quotidiana, 8.června 2011).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.