Od 29. června nový vatikánský webový portál www.news.va

27.6.2011 

Předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky, Mons. Claudio Maria Celli, dnes dopoledne v tiskovém středisku Svatého stolce představil nový multimediální vatikánský webový portál www.news.va, který by měl být spuštěn 29.června a stát se tak dalším dárkem k 60.výročí kněžského svěcení Svatého otce.

Mons. Celli připomněl dlouhou historii médií pracujících pro Svatý stolec – dokládá jí deník L’Osservatore Romano, vycházející již 150 let, Vatikánský rozhlas, jenž oslavil 80 let od svého vzniku, a nejnověji též Vatican Information Service, agentura Fides, Vatikánské televizní středisko či samotný tiskový odbor Svatého stolce.

Nový server nebude mít svou vlastní ediční linii, nýbrž na něm budou shromažďovány nejdůležitější tištěné, zvukové či obrazové zprávy, přinášené jmenovanými vatikánskými sdělovacími prostředky, které si i nadále zachovají svou autonomii a identitu. Stejně tak budou stále funkční internetové stránky Svatého stolce www.vatican.va jako zdroj tištěných dokumentů.

Nový zpravodajský server bude pro začátek dostupný v italštině a angličtině, avšak do budoucna se počítá i se španělskou, francouzskou a portugalskou jazykovou verzí. Zatím však čeká na první kliknutí, kterým jej Benedikt XVI. uvede do života, aby se co nejširší veřejnost mohla seznámit s tím nejlepším, co přinášejí vatikánská média.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.