Modlitba, solidarita a pomoc - odpověď indické církve na atentáty

14.7.2011 

Modlitba, solidarita a pomoc – to je odpověď indické církve na tři atentáty, které včera otřásly šestým největším městem světa a vyžádaly si nejméně 20 mrtvých a více než 140 zraněných. K explozím došlo ve velmi frekventovaných částech města, kde se právě v těchto dnech koná zasedání Biskupské rady západní Indie, která zahrnuje provincie Bombej, Nagpur a Goa a příslušné diecéze východního obřadu.

Shromáždění biskupové ihned reagovali na zprávu o atentátech minutou ticha a modlili se za oběti teroristických útoků i jejich rodiny při včerejší mši svaté.

Pomocný bombajský biskup, Mons. Angelo Rufino Gracias, pro agenturu Fides uvedl, že město je v šoku. Odsoudil jakoukoliv formu násilí, zvláště proti bezbranným. Teroristé si podle něj vybrali místa, kde se seskupuje množství lidí, aby obětí bylo co nejvíce.

Indický biskup připomněl atentáty před třemi lety a připustil, že se Bombaj stává terčem útoků možná z toho důvodu, že je těžké ji policejně kontrolovat. Nebude snadné najít viníky atentátu, ale obyvatelé důvěřují vyšetřovatelům. Cílem teroristů, pokračoval Mons. Gracias, je město destabilizovat a podnítit atmosféru strachu. Násilí však nesmí zvítězit a katolická církev k tomu chce přispět, sdělil agentuře Fides bombajský biskup.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.