Vrcholí přípravy na Světové dny mládeže

22.7.2011 

Španělské hlavní město dokončuje přípravy na blížící se setkání mládeže se Svatým otcem. Turistický odbor magistrátu vyznačil tři poutnické trasy – první je bezbariérová a vede Madridem Světových dnů mládeže, další dvě jsou věnovány městským církevním památkám. Město připravilo dvě publikace informačního charakteru, které budou poutníkům k dispozici v turistických střediscích, a uspořádalo doprovodný kulturní program. Patří k němu i výstava o duchovní inspiraci architekta Antonia Gaudího a zvláštní trasa v muzeu Prado, která návštěvníkům galerie představí plátna s Ježíšovým vyobrazením.

Podle agentury Asia News by do Madridu mělo dorazit také 65 mladých lidí z Vietnamu. Budou však zastupovat tisíce mladých, kteří se již od května účastní přípravných pastoračních aktivit, organizovaných Vietnamskou biskupskou konferencí. Její komise pro mládež věnuje madridskému setkání zvláštní internetové stránky, kde je možné nalézt všechny informace a promluvy Svatého otce ve vietnamštině.

Rovněž skupinky mládeže z Číny budou zastupovat tu část čínské církve, která se nepoddává diktátu komunistického režimu. Agentura Asia News pomocí dárců podpořila cestu jedné patnáctičlenné farní komunity mládeže. Jak napsal jejich farář v děkovném dopise, mladí lidé jsou si vědomi toho,že jejich cesta je stvrzením jednoty se Svatým otcem a univerzální církví.

Vatikánský rozhlas se zeptal madridského arcibiskupa kard. Rouco Varely, co církev od madridských Světových dnů mládeže očekává.

Přeji si, aby Světové dny byly pro mladé lidi okamžikem hlubokého obratu ke Kristu. Cílem těchto setkání je oživit víru mladých lidí, aby stála na pevných základech ryzího společenství s Pánem. Jsou to dny naplněné vírou a společenstvím církve. Zvláště západní společnost je dnes poznamenána ničivým laicismem a velice silným morálním a náboženským relativismem. Světové dny mládeže se tak stávají skutečně důležitým nástrojem apoštolátu a evangelizace mladých. Věřím, že tato setkání, založená Janem Pavlem II. před 25 lety, opravdu stvořila novou generaci mladých katolíků.

uvedl pro Vatikánský rozhlas kardinál Antonio María Rouco Varela, arcibiskup Madridu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.