»Budeme-li se dále dopouštět nespravedlnosti, Bůh nás ponechá bez hudby«

28.7.2011 

Předseda Papežské rady pro kulturu, kard. Ravasi, napsal u příležitosti 70. narozenin světoznámého italského dirigenta Riccarda Mutiho článek, který vyšel v dnešním vydání vatikánského deníku Osservatore Romano.
Autor začíná připomínkou známého latinského politika a spisovatele Cassiodora ze 6.století, „který ve svých Institutiones divinarum et saecularium litterarum zanechal tuto pozoruhodnou větu: »Budeme-li se dále dopouštět nespravedlnosti, Bůh nás ponechá bez hudby«. V těchto slovech, píše kardinál Ravasi, zaznívá varování biblických proroků, kteří spatřovali v utichnutí zpěvu a hudebních nástrojů jakousi předzvěst Božího soudu. Prorok Jeremiáš mnohokrát opakuje »nechám utichnout zpěv radosti« (Jer 7,34; 16,9; 25,10; 48,33), podobně Žalmy (137, 1-4) a naposledy zaznívá tato konstatace v Apokalypse (18,22). Tato vzdálená evokace, píše dále kardinál, má naznačit vznešenost poslání všech, kteří tvoří a šíří hudbu, a jsou v jistém smyslu znamením toho, že Bohu se neomrzelo toto nelítostné, nespravedlivé a vulgární lidstvo. Tito lidé pak svým dílem konají jakýsi exorcismus anebo jakoby oddalují soud Boží.

Do tohoto slavnostního rámce, píše kardinál Ravasi, chci zařadit také dlouhodobé nasazení mistra Richarda Mutiho u příležitosti jeho 70. narozenin, které připadají na dnešek (28.7.).“ Římský kuriální kardinál v článku připomíná své dlouholeté přátelství s italským dirigentem a zároveň podrobně přibližuje úctyhodnou hudební kariéru tohoto předního umělce, který působil v milánské La Scale a v mnoha evropských a zámořských městech.

V závěru článku pak jeho autor, bývalý knihovník Ambrosiánské knihovny v Miláně, opět čerpá z bohaté studnice svých literárních znalostí a píše: „Otevřel jsem tuto vzpomínku na Mutiho příznačnou citací a chci ji také uzavřít spolu s mým blahopřáním svému příteli a mistrovi další citací, tentokrát od Cervantese, který vložil do úst svého hrdiny Quijota podobně sugestivní větu: »Kde zní hudba, tam nemůže být zlo«. Muti svým dílem šíření hudební harmonie, rozšířil hranice krásna a dobra a postavil se proti agresivní ošklivosti a hrubosti. Jistý, určitě nikoli „duchovní“ autor Henry Miller říká: »Umění stejně jako náboženství není k ničemu, kromě toho, že ukazuje smysl života!«. A za toto máme být my všichni, přátelé i ctitelé, vděčni tomu, komu se umění stalo životní volbou, vášní a posláním.“

Končí svůj článek k sedmdesátinám italského dirigenta kard. Gianfranco Ravasi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.