O situaci v Somálsku referuje tamější apoštolský administrátor

1.8.2011 

Apoštolský administrátor Mogadiša, mons. Giorgio Bertin, reagoval na včerejší slova Benedikta XVI., který vyzval k solidaritě s lidmi v regionu Afrického rohu, kterým v důsledku katastrofálního sucha a válčení mezi znepřátelenými frakcemi islamistů hrozí smrt hladem:

Tato výzva je krajně důležitá pro oživení štědrosti lidí, kteří se nyní v západní Evropě věnují zejména myšlenkám na to, jak strávit dovolenou. Existuje zde nebezpečí lhostejnosti a také rutiny. Opakoval jsem to také včera, kdy jsem byl na návštěvě italské vojenské lodi operující v Indickém oceánu. Její posádka byla velice překvapena, protože o hladomoru, který probíhá jen nedaleko od nich, se dozvěděli teprve z Vatikánského rozhlasu.

Kromě hladu je vážným problémem také pokračující ozbrojené střety, které znesnadňují dodávky humanitární pomoci…

Zajisté. To je velký problém na jihu Somálska, zatímco například tady v Džibuti žádné boje neprobíhají a nechybějí tady instituce. Obtížná situace je zvláště v Mogadišo, kde se vše zkomplikovalo ozbrojenými střety. Existuje dobrá vůle, jsou i prostředky, ale chybí receptivita. Doufám, že blížící se summit Africké unie, svolaný na 9.srpna, pomůže, a spolu s mezinárodním společenstvím se podaří, nalézt řešení nejen na aktuální krizi, ale přijmout také opatření, která v budoucnosti pomohou předejít katastrofám tohoto druhu.

Ze Somálska informuje apoštolský administrátor Mogadišo, mons. Giorgio Bertin.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.