O. Samir: Proces s Mubarakem má přelomový význam pro muslimský svět

4.8.2011 

V hlavním městě Egypta včera začal proces Hosního Mubaraka. Bývalý prezident je obviněn ze smrti více než 800 demonstrantů v době nepokojů na přelomu ledna a února letošního roku. Nemocný politiky byl k soudu přivezen na nemocničním lůžku a následně zavřen v kleci. Spolu s třiaosmdesátiletým Mubarakem zasedli na lavici obžalovaných další klíčové osobnosti minulého režimu, včetně dvou jeho synů. Podle egyptského jezuity a islamologa, o. Samira Khalila Samira, samo zahájení procesu má přelomový význam pro celý muslimský svět. Doposud se nikdy žádný z tamních vůdců nezodpovídal před soudem ze své vlády.

Kdysi jsem si říkal: mělo by se mu odpustit. Je mu 83 let. Postupoval špatně, to je pravda, ale už ho nemučme. Nechme ho být. Teď si ale myslím, že tem proces může být užitečný. Samozřejmě pokud se nestane jen pomstou. Ukazuje totiž, co je dobré a co zlé. Co společnost očekává od vlády a co tato vláda, která trvala přes 30 let, učinila zlého. Je to významná lekce pro společnost a pro ty, kdo tu budou vládnout v budoucnosti. Ukazuje se, že všichni se mohou ocitnout před soudem. Nikdo nemůže spoléhat na jakousi úlevu. A to je důležité, protože to lidé neznají. Nikdy žádný vůdce v islámském arabském světě nebyl souzen společností. Musíme se učit demokracii, abychom žili v moderním světě.

Uvedl v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas egyptský jezuita a profesor na Université Saint Joseph v Bejrútu a na Papežském východním institutu v Římě, o. Samir Khalil Samir.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.