Kristova milost odstraňuje hranice

21.8.2011 

Benedikt XVI. na rozloučenou na letišti v Madridu na závěr SDM

Veličenstvo,
Vážení státní, krajští a místní představitelé,
Pane kardinále, arcibiskupe Madridu a předsedo Španělské biskupské konference,
Páni kardinálové a bratři v biskupské službě,
Přátelé,

Nadešla chvíle se rozloučit. Tyto dny, které jsem strávil v Madridu s tak početnou reprezentací mladých lidí ze Španělska a z celého světa, zůstanou hluboce vtištěny do mé paměti a do mého srdce.

Veličenstvo, Papež se ve Španělsku cítil výborně. Také mladí protagonisté těchto Světových dnů mládeže byli přijati výborně tady i v mnoha dalších městech a lokalitách, které mohli navštívit v uplynulých dnech. Děkuji Vaše Veličenstvo za Vaše srdečná slova a za to, že jste přišel k mému příletu a nyní k odletu. Děkuji státním, krajským a místním představitelům, kteří svojí spoluprácí projevili citlivost pro tuto mezinárodní událost. Děkuji tisícům dobrovolníků, kteří umožnili zdárný průběh všech bodů programu tohoto setkání: nejrůznějších literárních a hudebních, kulturních a náboženských akcí „festivalu mládeže“, katechezí biskupů i vystoupení Petrova nástupce. Děkuji bezpečnostním a pořádkovým silám, jakož i těm, kteří poskytovali nejrůznější služby: od péče o hudební stránku a liturgii až k přepravě, zdravotní a zásobovací péči.

Španělsko je velká země, která ve zdravě otevřeném, pluralitním a uctivém soužití dovede a může činit pokroky, aniž by se zříkala svého hluboce náboženského a katolického ducha. V těchto dnech to opět prokázala, když rozvinula své technické a lidské kapacity v tak zásadním a dlouhodobě perspektivním podniku, který umožňuje mladým lidem zapustit kořeny v Ježíši Kristu, Spasiteli. Zvláštní slova díků patří organizátorům: kardinálovi předsedovi Papežské rady pro laiky a celému personálu tohoto dikasteria, panu kardinálu, madridskému arcibiskupovi, a zejména generálnímu koordinátorovi Světových dnů mládeže mons. Cesarovi Augustovi Franco Martinezovi a jeho četným a velkodušným spolupracovníkům, biskupům, kteří usilovně a obětavě pracovali ve svých diecézích na důkladné přípravě Světových dnů, spolu s kněžími, řeholníky a věřícími laiky. Všem náleží mé poděkování, které spojuji s modlitbou za to, aby Pán žehnal vašim apoštolským námahám.

Nemohu také opominout poděkovat z celého srdce mladým lidem, kteří zúčastnili těchto Světových dnů, za jejich radostnou, nadšenou a intenzivní účast. Jim pravím: děkuji a blahopřeji za svědectví, které jste dali Madridu a dalším španělským městům, která jste navštívili. Vybízím vás nyní, abyste do všech koutů světa šířili radostnou a hlubokou zkušenost víry, jak je prožívána v této ušlechtilé zemi. Předávejte svou radost zejména těm, kteří přijet chtěli a z různých důvodů nemohli, těm, kteří se za vás modlili a těm, jejichž srdce bylo osloveno těmito Světovými dny. Svou blízkostí a svědectvím pomozte svým přátelům a druhům objevit, že milovat Krista znamená žít naplno.

Opouštím Španělsko spokojen, jsem vděčný všem, ale především Bohu, našemu Pánu, který mi dovolil slavit tyto Dny oplývající tolika milostmi a tolika city a vyznačující se dynamismem a nadějí. Ano, slavnost víry, které jsme se účastnili, nám umožňuje pohlédnout dopředu s velkou důvěrou v prozřetelnost, která vede církev na moři dějin. Proto zůstává mladou a plnou života, třebaže musí čelit obtížným situacím. Je to dílo Ducha svatého, který zpřítomňuje Ježíše Krista v srdci mladých lidí všech dob a tak jim zjevuje velikost božského povolání každého lidského srdce. Mohli jsme také zakusit, jak milost Kristova nechává padnout zdi a odstraňuje hranice, vyrůstající z hříchu mezi národy a generacemi, a činí ze všech lidí jedinou rodinu, jež nachází svou jednotu v jediném společném Otci a která zušlechťuje a respektuje všechno, co nám dal On ve stvoření.

Mladí odpovídají závazkem, když se jim upřímně a pravdivě nabízí setkání s Ježíšem Kristem, jediným spasitelem lidstva. Nyní se vrátí do svých domovů jako misionáři evangelia, „zakořeněni a založeni v Kristu, pevní ve víře“, ale budou na své cestě potřebovat pomoc. Svěřuji proto zejména biskupům, kněžím, řeholníkům a křesťanským vychovatelům, aby se věnovali mládeži, která chce v naději odpovídat na Pánovo volání. Netřeba klesat na mysli před těžkostmi, které se v různých podobách objevují v některých zemích. Silnější než to všechno je touha po Bohu, kterou Stvořitel vložil do srdce mladých lidí a moc shůry, která dává božskou sílu těm, kdo následují Mistra a těm, kteří v Něm nacházejí pokrm života. Nemějte strach prezentovat mladým poselství Ježíše Krista v celé jeho integritě a zvát je, aby přistupovali ke svátostem prostřednictvím těch, kterým On dává účast na své vlastním životě.

Veličenstvo, před návratem do Říma, bych rád znovu ujistil Španěly, že na ně v modlitbách velmi myslím a modlím se zejména za manžele a rodiny, které čelí těžkostem různé povahy, na potřebné a nemocné, staré a na děti, a také na ty, kteří nemohou najít práci. Modlím se také za mládež Španělska. Jsem přesvědčen, že inspirováni vírou v Krista, nabídnou ze sebe to nejlepší, aby se tato velká země vyrovnala s výzvami přítomnosti a pokračovala na cestě svornosti, solidarity, spravedlnosti a svobody. S těmito pocity svěřuji všechny syny a dcery této šlechetné země přímluvě Panny Marie, naší nebeské Matky a ze srdce všem žehnám. Kéž Pán neustále naplňuje vaše srdce radostí. Děkuji.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.