Vatikán formuloval podmínky smíření s lefébvristy

15.9.2011 

Generální představený Kněžského bratrstva sv. Pia X., biskup Bernard Fellay, se včera sešel s prefektem Kongregace pro nauku víry, kardinálem Williamem Levadou, který je zároveň předsedou papežské komise Ecclesia Dei, zvláštního úřadu pro tradicionalistické katolíky. Vatikánská kongregace předala představiteli tzv. lefébvristů text Věroučné preambule, jehož přijetí – jak čteme v tiskovém prohlášení – považuje za základ plného smíření se Svatým stolcem. „Preambule formuluje některé věroučné principy a interpretační kritéria katolické věrouky, nezbytné k tomu, aby byla zaručena věrnost Magistériu církve a „sentire cum Ecclesia. Zároveň – stojí dále v komuniké – ponechává legitimní diskusi studium a teologický výklad jednotlivých výrazů či formulací obsažených v dokumentech II. Vatikánského koncilu a následujícího magisteria.“

Během setkání byla navržena také kanonické řešení pro Kněžské bratrstvo sv. Pia X. pro případ, že dojde k žádoucímu smíření. Prohlášení připomíná rovněž etapy dialogu s Bratrstvem v posledních letech. Po té, co Benedikt XVI. v roce 2008 ohlásil neplatnost exkomunikace čtyř biskupů, kteří byli bez papežského svolení vysvěceni arcibiskupem Lefebvrem, vznikla dvoustranná komise expertů. V minulých dvou letech se sešla celkem osmkrát a – jak stojí ve včerejším prohlášení – dosáhla cíle, kterým bylo vyjasnit stanoviska a motivace hlavních doktrinálních obtíží.

Podle mons. Bernarda Fellaye setkání proběhlo ve velmi upřímné atmosféře, stejně jako předchozí teologické rozhovory. Pokud jde o eventuální přijetí Preambule, neuvádí v rozhovoru na oficiálních stránkách Bratrstva žádný konkrétní termín. Podotýká jen, že nemůže naznačit nic konkrétnějšího dříve než dokument prokonzultuje se svými spolubratry.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.