Svatováclavská pouť ve Vatikánu

28.9.2011 

Více než stovka českých poutníků ze Zlínska a Chrudimska, zástupci českého diplomatického sboru i krajané se dnes ráno sešli při svatováclavské pouti ve Svatopetrské bazilice. Bohoslužbě předsedal kard. Miloslav Vlk a koncelebrovali bývalý nuncius v České republice Giovanni Coppa, rektor české papežské koleje Nepomucenum Mons. Jan Mráz, její vícerektor O. František Koutný a řada dalších kněží. Hudebního liturgického doprovodu se se ctí zhostily čtyři hlasy smíšeného pěveckého sboru Salvátor z Chrudimi.

Kard. Vlk hned v úvodu mše sv. připomněl, že český národ, žijící v srdci Evropy, je spojen se srdcem univerzální církve. Jako jediný z malých národů má ve Svatopetrské bazilice oltář věnovaný svému národnímu patronovi, v kryptě chrámu je pochován vedle papežů kard. Josef Beran a ve hlavní chrámové lodi je ve dlažbě vyznačena pražská katedrála Sv. Víta. Kard. Vlk hovořil o sv. Václavu jako o zosobnění vztahu církve a státu:

Svatý Václav jako panovník žil křesťanství a vnášel do základu naší společnosti hodnoty. Dnes cítíme, že jeho příklad a jeho svědectví je obrovsky aktuální a také první čtení dnešní slavnosti: „Vládcové, k vám se obracejí má slova“, je úžasně aktuální věta – dala by se říci: Vládcové, politici, vy, kteří máte zodpovědnost za společnost, podívejte se na tohoto knížete na začátku našich dějin. Co dělal? Žil evangelium a vnášel hodnoty – duchovní a křesťanské – do základů naší společnosti,

uvedl bývalý pražský arcibiskup a zhodnotil pro vatikánský rozhlas návštěvu Svatého otce v České republice, která před dvěma lety vyvrcholila právě v místě mučednické smrti svatého knížete Václava.

Papež měl velice pozitivní zkušenost a zážitek z této návštěvy. Když se vrátil do Říma, ještě opakoval své dojmy a hlavně řekl, že nejsme nejateističtější národ v Evropě, jak se to o nás říká, ale že jsou tady lidé, kteří jsou otevřeni. Tento důraz je důležitý, abychom nepodléhali komplexu, že jsme nejateističtější zemí,

zdůraznil kard. Vlk. Záleží na nás, dodal, jak těmto disponovaným lidem, kterých je ve společnosti 60 procent, zprostředkujeme Boží slovo.

Velvyslanec České republiky u Svatého stolce, Pavel Vošalík, se pro naši redakci zmínil o provázanosti cyrilometodějské tradice s václavskou.

Cyril a Metoděj přinesli do naší země křesťanství, což může být vnímáno pouze úzce nábožensky, ale není tomu tak. Přinesli také kulturu, vzdělanost a tím definovali naši příslušnost k určitému kulturně civilizačnímu okruhu. Svatý Václav je pokračovatelem těchto dvou. Poskytl definici našemu národu uvnitř tohoto společenství. Je zcela nesporně stmelujícím prvkem našeho národa. To je symbol, který bychom si měli zachovat napříč celou společností.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.