800 let vyplenění Konstantinopole křižáky

14.4.2004 

Za posílení dialogu mezi katolíky a pravoslavnými se vyslovil patriarcha Bartoloměj I. při setkání se zástupci francouzského episkopátu. Arcibikup Lyonu a biskup z Nanterre přijeli do Istanbulu, aby se sešli s tamním patriarchou u příležitosti smutného výročí 800 let od dobytí hlavního města Byzance křižáky. Kardinál Philippe Barbarin je nástupcem sv. Ireneje, který byl Řekem z Malé Asie ? tj. území dnešního Turecka ? a na konci II. století se stal biskupem Lyonu. Biskup z Nanterre, mons. Gérard Daucourt je významnou osobností ekumenického dialogu. Před jemnováním biskupem pracoval v Papežské radě pro jednotu křesťanů a dodnes je jejím členem.

Účastníci IV. křížové výpravy pocházeli hlavně z Francie a z Benátské republiky. Do Konstantinopole vtrhli na velikonoce, 13. dubna roku 1204. Křižáci pobili množství obyvatel, vyplenili domy a svatyně. Po několik desetiletí okupovali území obývané Řeky. Přičinili se tak o rozbití jednoty mezi východním a západním křesťanstvím více, než vzájemné exkomunikace o 150 let dříve.

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I. při audienci francouzských biskupů ocenil jejich iniciativu smíření. Promluvil o jednotě církve východu a západu v prvních stoletích, jako v dobách sv. Ireneje. Uvedl, že IV. křížová výprava byla důsledkem směsi náboženských, politických a obchodních zájmů. Navzdory šlechetné touze osvobodit křesťany trpící okupací nevěřících došlo k vyplenění Konstantinopole. To vytvořilo mezi pravoslavnými atmosféru nedůvěry a podezření vůči katolíkům. Patriarcha Bartoloměj I. poukázal na dnešní pokroky ve vzájemných vztazích. Hovořil o bratrské podpoře, kterou katolická církev ve Francii poskytuje pravoslavným institucím. Zdůraznil potřebu jednoty východní a západní Evropy a ocitoval již okřídlený výrok Jana Pavla II. o obou plících křesťanství.

O dobrých vztazích mezi katolíky a pravoslavnými ve Francii mluvil také kardinál Barbarin. Připomněl plodný dialog tamní smíšené komise obou církví a postní přednášku pravoslavného metropolity Emmanuela v katedrále Notre Dame v Paříži. Vyplenění Konstantinopole před 800 lety ozanačil lyonský arcibiskup za nelidský akt proti obyvatelům města, které bylo mostem mezi Evropou a Asií. Kardinál Barabarin zdůraznil také, že v dialogu je třeba umět pokorně naslouchat důvody předkládané druhou stranou.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.