Severský papež na italském jihu

5.10.2011 

Jihoitalská Kalábrie se připravuje na nedělní pastorační cestu Svatého Otce. Benedikt XVI. během svého jednodenního pobytu navštíví diecézi Lamezia Terme se stejnojmenným okresním městem a arcidiecézi Catanzaro-Squillace, na jejímž území se nachází kartouza Serra svatého Bruna.
Biskup prvně jmenované diecéze, mons. Luigi Antonio Cantafora, v přípravě na příjezd Svatého otce rozeslal dopisy dětem a mladým lidem a vyzval je, aby se stali účastníky této události, a nikoliv jen diváky. Pro Vatikánský rozhlas biskup Cantafora vyzdvihl nutnost formace mladých lidí, kteří kraj opouštějí kvůli organizované kriminalitě a nedostatku pracovních příležitostí. Vyjádřil naději, že postupným úsilím bude vymýcena ilegalita a mafiánské praktiky a že kraj bude moci zhodnotit své tradiční zdroje – rodinu, lidovou zbožnost, otevřenost k přijímání cizinců (čtvrtina obyvatel osmdesátitisícové Lamezie jsou přistěhovalci, jejichž druhá generace je plně integrována).
Na nedělní mši svaté v průmyslovém zóně ex-Sir v Lamezia Terme se očekává na sto tisíc věřících. Jak oznámilo před několika dny na tiskové konferenci místní Sdružení pro průmyslový rozvoj, plocha bývalé chemické továrny byla bonifikována, vybavena vnitřními komunikacemi a u příležitosti papežovy návštěvy bude přejmenována na areál Benedikta XVI.
Další zastávkou Svatého otce bude kartuziánské opatství Serra San Bruno v arcidiecézi Catanzaro-Squillace. Arcibiskup Mons. Vincenzo Bertolone pro Vatikánský rozhlas potvrdil, že na tamní nešpory se chystá 30-40 tisíc poutníků. Rovněž on považuje papežovu náštěvu v Kalábrii za historický okamžik a naději pro kraj, který neroste ekonomicky, avšak ani kulturně a společensky. Mons. Bertolone při svém nástupu do úřadu před čtyřmi měsíci poukázal na vztah mezi pravdou, láskou a spravedlností, citovaný Svatým otcem v jeho encyklice Caritas in Veritate, jenž je základem jeho pastoračního programu. Vyjádřil svou naději, že nová generace takto formovaných moudrých a statečných katolických laiků se bude angažovat v nepohodlných, avšak nutných oblastech, jakými jsou politika, finančnictví, či ekonomika.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.