Vláda preferuje důchodce-voliče před rodinou

10.10.2011 

Italové jsou národem, který děti sice miluje, ale nemá je. Ze statistického hlediska je Itálie dnes nejstarším národem Evropy. V celosvětovém měřítku jsou starší pouze Japonci. Průzkumy ovšem ukazují, že mladí Italové si přejí mít víc dětí, než jich pak mají. Co za tím vězí, odkud se bere tenhle paradox? Italští biskupové se rozhodli hledat odpověď na tuto otázku. Aby nebyli obvinění ze stranictví, obrátili se na nejlepší, všeobecně uznávané demografy.

Výsledky bádání jsou šokující a zároveň vysvětlují, proč se politická scéna této otázce vyhýbala. Ukázalo se totiž, že italští politici dlouhá léta investují do starých lidí a zanedbávají rodiny. Prostředky původně určené na pro-rodinnou politiku se pravidelně přesouvají na podporu důchodového systému. Jde přece o voliče. Podle raportu italského episkopátu žádná politická strana nemá čisté svědomí. Srovnáme-li procenta hrubého národního produktu věnovaná na podporu rodin, je Itálie daleko za všemi evropskými státy.

Podle předsedy episkopátu průzkum ukazuje, že v Itálii dochází k pozvolné demografické sebevraždě. Jejím následkem je také aktuální hospodářská krize. Není totiž možné zvyšovat spotřebu a produkci bez růstu počtu obyvatel. Migrace řeší problém jen velmi krátkodobě. Sami přistěhovalci, kteří prozatím přemosťují demografické propady, se po několika letech přizpůsobí demografickým tendencí a stávají se další zátěží. Jedinou šancí pro Itálii je změna dosavadních trendů investováním do rodiny, chápání dětí jako veřejného dobra. To je intervence, kterou dnes nejvíce potřebujeme – zdůraznil kard. Bagnasco.

Šéf italského episkopátu upřesnil, že nejde o to, nutit kohokoliv k rození nechtěných dětí, nýbrž umožnit narození dětem, po kterých rodiče touží. Dnes na jednu Italku připadá 1,4 dětí. Průzkum ukázal, že kdyby se naplnila přání mladých rodičů, zvýšil by se průměr na 2,2 dítěte na matku. Právě pozitivní vztah Italů k dětem považují autoři raportu za činitel, který může pomoci k demografickému obrození země. Nezbytnou podmínkou je ale mezigenerační pakt, která umožní přesměrování prostředků rozpočtu na rodiny. Pro politiky všech frakcí je toto téma tabu. Hrozila by jim totiž ztráta podpory starých, ale velmi početných voličů.

Itálie ale nemá na vybranou. Před několika lety počet dědů (starších 65 let), překročil počet vnuků (mladších 20 let). A zanedlouho počet pradědů, kteří překročili osmdesátku, převýší počet pravnuků, tedy dětí mladších deseti let. Italské rodiny byly podrobeny ekonomické sterilizaci a přišel čas tuto situaci konečně změnit, shrnul Francesco D´Agostino, jeden z autorů raportu o demografické krizi v Itálii, zpracovaného na objednávku místního episkopátu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.