Latinská Amerika slaví dvě stě let nezávislosti

12.10.2011 

Přesně za dva měsíce, 12. prosince 2011, ve svátek Panny Marie Guadalupské, bude Svatý otec ve Svatopetrské bazilice celebrovat slavnou mši sv. u příležitosti oslav dvoustého výročí vyhlášení nezávislosti latinskoamerických zemí. Informaci dnes zveřejnilo tiskové středisko Svatého stolce. Benedikt XVI. tak reagoval na návrh Papežské komise pro Latinskou Ameriku.

Slavnostní liturgie ke cti patronky Latinské Ameriky se zúčastní diplomatické sbory, seminaristi, kněží a řeholnice i početné krajanské komunity z příslušných zemí. Očekává se rovněž účast osobností z latinsko-amerického světa. Slavnostní liturgie je výrazem solidarity Svatého otce s “kontinentem naděje”, jak bývá tento světadíl papeži nazýván, a zároveň gestem pozornosti k tamní církvi, zastupující čtyřicet procet z celkového počtu světových katolíků.

Oslavy dvoustého výročí vyhlášení nezávislosti latinsko-amerických zemí se soustřeďují především na časový úsek 2010-2014, ačkoliv Peru a Brazilie si například připomínají nezávislost až v letech 2020-2022. Proces emancipace latinsko-amerických států je dlouhodobý – Haiti vyhlásilo nezávislost roku 1804, zatímco Kuba teprve v roce 1898.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.