Hlásat Krista těm, kteří jej zredukovali na historickou postavu

16.10.2011 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Včera a dnes se konalo ve Vatikánu důležité setkání na téma nové evangelizace, které skončilo dnes dopoledne eucharistickou liturgií, které jsem předsedal v bazilice sv. Petra. Iniciativu organizovala Papežská rada pro novou evangelizaci a jejím hlavním účelem bylo prohloubit oblasti opětovného zvěstování evangelia v zemích s dlouhou křesťanskou tradicí a zároveň představit některá příznačná svědectví a zkušenosti. Na pozvání odpovědělo mnoho lidí ze všech částí světa, kteří jsou zapojeni do tohoto poslání, které už blahoslavený Jan Pavel II. jasně předložil církvi jako naléhavou a vroucí výzvu. Ve šlépějích Druhého vatikánského koncilu a papeže Pavla VI., který zahájil jeho uskutečňování, byl právě on rozhodným zastáncem misijního poslání ad gentes, tedy mezi národy a v zemích, kde evangelium dosud nezapustilo kořeny, ale byl také poslem nové evangelizace. Jsou to dva aspekty jediného poslání církve a je proto zapotřebí uvažovat nad nimi společně v tomto měsíci říjnu, jenž s sebou nese Světový den misií, který připadá na příští neděli.

Už před chvílí při homilii jsem řekl, a rád využiji nyní znovu tuto příležitost, abych oznámil, že jsem se rozhodl vyhlásit zvláštní Rok víry, který bude zahájen 11. října 2012 v den 50. výročí zahájení Druhého vatikánského koncilu a skončí 24. listopadu 2013 na slavnost Krista Krále. Motivace, účel a ukazatele tohoto „Roku“ budou představeny v apoštolském listu, který bude zanedlouho publikován. Boží služebník Pavel VI. vyhlásil podobný „Rok víry“ v roce 1967 u příležitosti 900. výročí mučednictví apoštolů Petra a Pavla a v období velkých kulturních přeměn. Domnívám se, že po uplynutí půlky století od koncilu, jenž je spojen s blahou památkou bl. Jana XXIII., bude vhodné poukázat na krásu a centrální postavení víry, na požadavek jejího posílení a prohloubení na rovině osobní i komunitní a učinit tak v perspektivě ani ne tak oslavné jako spíše misijní, tedy v perspektivě misijního poslání ad gentes a nové evangelizace.

Drazí přátelé, v liturgii této neděle čteme slova, která napsal svatý Pavel Soluňanům: „Když jsme vám přinesli evangelium, nebyla to jen pouhá slova, naopak: bylo to provázeno projevy moci, činností Ducha svatého a hlubokým přesvědčením“. Tato slova apoštola národů jsou také výrazem přání i programu dnešních misionářů – kněží, řeholníků i věřících laiků – zapojených do hlásání Krista těm, kdo Ho neznají anebo Ho zredukovali na pouhou historickou postavu. Panna Maria kéž pomáhá každému křesťanovi být platným svědkem evangelia.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.