Laicita státu v Turecku?

8.11.2011 

Antická křesťanská svatyně, ve které se odehrával 2. Nicejský koncil, byla přeměněna na mešitu. Rozhodla o tom turecká vláda. „Jsme zarmouceni. Nikdo nám to neoznámil, ani se nás neptal na náš názor. Doposud to bylo muzeum otevřené pro všechny“ – říká předseda tureckého episkopátu. Arcibiskup Ruggero Franceschini však celou záležitost dále nekomentoval, aby napjatou atmosféru nevyhrocoval.

Kostel Hagia Sofia v městě Iznik fungoval posledních devadesát let jako muzeum. Každý rok tam přicházelo velké množství křesťanských poutníků. Představuje totiž památku nemalého významu. Právě tam byla totiž v 8. století definitivně odmítnuta obrazoborecká hereze a slavnostně potvrzen kult ikon a posvátných obrazů. Svatyně byla postavena císařem Justiniánem Velikým podle vzoru slavné konstantinopolské svatyně Hagia Sofia. Přes 800 let byla místem křesťanského kultu. Po otomanské invazi ve 14. století však kostel obsadili ctitelé Mohameda. Svatyně byla vážně poškozena ve 20. letech minulého století a od té doby nesloužila náboženským účelům.

Nyní byla svatyně Hagia Sofia v Izniku dekretem turecké vlády svěřena islámské nadaci, která nese jméno Orhana Gazi, sultána, který ve 14. století dobyl Malou Asii a jako první přeměnil tuto křesťanskou svatyni na mešitu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.