Benedikt XVI. přijal členy Rady představitelů náboženských vyznání působících v Izraeli

10.11.2011 

Každý z nás je povolán zasazovat se o větší spravedlnost a důstojnost, aby náš svět dostal plně lidské dimenze, řekl Benedikt XVI. v promluvě k členům Náboženské rady Izraele, které přijal dnes před polednem v Sále papežů Vatikánského paláce.

Rada představitelů náboženských vyznání státu Izrael, která působí při izraelském ministerstvu zahraničních věcí, zahrnuje představitele pestrého spektra náboženských vyznání působících v Izraeli. Kromě představitelů židovské obce, zahrnuje také imámy, jakož i biskupy starobylých křesťanských církví. Návštěva této instituce u Svatého stolce byla jakousi oplátkou setkání s Benediktem XVI. během jeho návštěvy ve Svaté zemi.

Papež ve své dnešní promluvě připomněl rostoucí roli mezináboženského dialogu , vedeného v atmosféře porozumění a úcty, které mohou vést k přátelství a vzájemné důvěře. Platí to zejména pro náboženské představitele ze Svaté země, každodenně konfrontované s obtížným úsilím o harmonické soužití.

V dnešním světě jsme konfrontováni s dvěma druhy násilí. Na jedné straně násilí ve jménu náboženství a na straně druhé násilí, které je důsledkem popření Boha, zopakoval Benedikt XVI. v návaznosti na svou nedávnou promluvu v Assisi a dodal:

V této situaci jsme my, jakožto náboženští představitelé, povoláni zdůrazňovat, že správně prožívaný vztah člověka k Bohu je silou vedoucí k pokoji. Je to pravda, která se musí stávat stále viditelnější ve způsobu našeho každodenního života s druhými.

Svatý otec povzbudil izraelské náboženské představitele k posílení atmosféry dialogu a vzájemné důvěry a ke spolupráci mezi lidmi různých náboženských tradic. Kromě vzájemného respektu je podmínkou trvalého míru spravedlnost, zdůraznil papež:

Spravedlnost spojená s pravdou, láskou a svobodou je základním předpokladem trvalého a jistého míru ve světě. Cesta směřující ke smíření vyžaduje odvahu a vizi, stejně jako důvěru, že Bůh sám je tím, kdo nám ukáže cestu. Nedosáhneme svých cílů, pokud nám k tomu nedá sílu Bůh.

Promluvu k členům Náboženské rady Izraele zakončil Benedikt XVI. citací z modlitby za mír u Zdi nářků při návštěvě Jeruzaléma v květnu roku 2009.

„Kéž Pán vyslyší nyní tuto moji modlitbu,“ loučil se Svatý otec. „Kéž vyslyší modlitbu všech mužů a žen, kteří jej prosí o pokoj pro Jeruzalém.“

V souvislosti s dnešní audiencí u Svatého otce vydali členové rady společné prohlášení, se kterým seznámili novináře při tiskové konferenci v sídle Vatikánského rozhlasu.
Hlásí se v něm k víře ve Stvořitele vesmíru, který řídí svůj svět se shovívavostí a soucitem a požaduje po lidech, aby mezi sebou žili ve vzájemné úctě a míru. Náboženští vůdci odsuzují násilí, zejména je-li zašťítěno náboženskými motivy, a zasazují se o posvátnost lidského života. Zavazují se k ochraně svatých míst v Izraeli, jejich přístupnosti pro všechny věřící a jejich obraně před jakoukoliv formou zneuctění ve jménu společného religiózního a kulturního dědictví.

Izraelští náboženští vůdci shodně hovořili o setkání se Svatým otcem jako o historickém okamžiku a označili existující problémy ve Svaté zemi za otázku jednotlivců, a nikoliv náboženských komunit. Vrchní aškenázký rabín Izraele, Yonah Metzger, vyzval přítomné novináře, aby namísto zpráv o extremistických činech informovali o převažujícím mírovém soužití v zemi. Mohamad Kiwan, zastupující 340 immámů izraelských muslimských obcí, zdůraznil víru v jednoho Boha a společnou vizi pokoje. Melchitský galilejský arcibiskup mons. Elias Chacour, realisticky nezastíral trvající nespravedlnost a násilí, avšak podpořil projekt mírového soužití.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.