Rozdávat lásku obdrženou v modlitbě

19.11.2011 

Benedikt XVI. k dětem, Benin

Drahé děti,

Děkuji mons. René-Marie Ehuzu, biskupovi z Porto Novo, jenž je zodpovědný za sociální pastoraci biskupské konference Beninu za jeho laskavá slova. Děkuji také panu faráři a Achii za to, co mi řekli vaším jménem. Po krásných chvílích adorace vás nyní s velkou radostí zdravím. Děkuji, že jste přišli v tak velkém počtu!

Bůh náš Otec nás shromáždil kolem svého Syna a našeho bratra, Ježíše Krista, přítomného v posvěcené hostii při mši. Je to obrovské tajemství, jemuž se klaníme a v něž věříme. Ježíš, který nás má moc rád, je doopravdy přítomen ve svatostáncích všech kostelů světa, ve svatostáncích kostelů vašich čtvrtí a vašich farností. Zvu vás, abyste jej často navštěvovali a říkali mu, jak ho máte rádi.

Někteří z vás již byli u prvního sv. přijímání, jiní se na ně připravují. Den mého prvního svatého přijímání byl jedním z nejkrásnějších dnů mého života. Bylo tomu tak i u vás? A proč? Nebylo tomu tak jen kvůli krásným šatům a dárkům či svátečnímu obědu. Je tomu tak především proto, že onoho dne jsme se poprvé setkali s Ježíšem - eucharistií. Když jsem u svatého přijímání, přichází ke mně Ježíš, aby byl u mne. Mám Ho přijmout s láskou a pozorně Mu naslouchat. V hloubi svého srdce Mu mohu například říci: „Ježíši, vím, že mne máš rád. Daruj mi svoji lásku, abych měl rád tebe i ostatní lidi tvou láskou. Svěřuji ti své radosti, bolesti a svoji budoucnost.“ Drahé děti, neváhejte mluvit o Ježíši s ostatními. On je pokladem, o který je třeba se umět ochotně podělit. V dějinách církve naplnila Ježíšova láska odvahou a silou mnoho křesťanů a také dětí, jako jste vy! Například svatého Kizita, ugandského chlapce, který byl zabit, protože chtěl žít podle křtu, který přijal. Kizito se modlil a pochopil, že Bůh není jen důležitý, ale že je vším.

Co je to modlitba? Je to volání lásky k Bohu, našemu Otci, ve snaze napodobit Ježíše, našeho bratra. Ježíš odcházel do samoty, aby se modlil. I já mohu, stejně jako Ježíš každý den nalézt klidné místo, kde se mohu ztišit před křížem nebo svatým obrázkem, abych rozmlouval s Ježíšem a naslouchal Mu. Mohu si také číst v evangeliu. Schovám si pak v srdci přečtenou větu, která mne zaujala a může mne provázet celý den. Zůstanu-li chvíli s Ježíšem, může mne naplnit svojí láskou, svým světlem a svým životem! Lásku, kterou dostávám v modlitbě, jsem povolán rozdávat rodičům, přátelům a všem, s nimiž žiji, také těm, kteří mne nemají rádi i těm, kterých si příliš nevážím. Drahé děti, vás má Ježíš rád! Poproste také svoje rodiče, aby se modlili spolu s vámi! Někdy je třeba trochu je pobídnout. Neváhejte to udělat. Bůh je tolik důležitý!

Panna Maria, Jeho Matka, vás učí, abyste Jej měli rádi stále více skrze modlitbu, odpuštění a lásku. Jí vás všechny svěřuji, stejně jako vaše rodiče a vaše vychovatele. Pohleďte! Z kapsy si vyndávám růženec. To je takový nástroj, který je možné používat při modlitbě. Je snadné se modlit růženec. Možná to už umíte a když ne, řekněte svým rodičům, aby vás to naučili. Ostatně, na konci našeho setkání každý z vás jeden takový dostane. Až jej budete mít v ruce, budete se moci modlit za papeže – a o to vás prosím - za církev a za všechno, co je důležité. A nyní, dříve než vám dám požehnání, pomodleme se společně jeden Zdrávas za děti celého světa, zvláště za ty, které trpí nemocemi, hladem a válkou. ... Zdrávas Maria...

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.