Advent je časem ticha

3.12.2011 

Přinesli jste bavorské obyčeje a tamní vnímání života do papežského domova – Pán Bůh zaplať, poděkoval Svatý otec krajanům, kteří pro něj připravili včerejší hudební a filmový večer. Poté se obrátil k přítomným italským hostům, aby ještě více přiblížil víru svého rodného kraje:

Advent se u nás nazývá „časem ticha“ – „staade Zeit“. Příroda odpočívá, půdu pokrývá sníh. Ticho domova se díky víře stává čekáním na Pána a radostí z jeho přítomnosti. Tak vznikly všechny tyto tradice a zpěvy, které, jak bylo řečeno i dnes, částečně zpřítomňují nebe na zemi.

Dnešní advent se často stává pravým opakem – časem vysilující aktivity, nákupů, příprav na Vánoce a bohaté obědy. Lidové tradice víry ovšem nezmizely, nýbrž naopak dochází k jejich renesanci, řekl Benedikt XVI.

Stávají se tak ostrůvky duše, ticha, víry; ostrůvky pro Pána naší doby. Musíme poděkovat všem, kteří je uchovávají – v rodinách, kostelích, ve více či méně profesionálních uskupeních. Ti všichni v našich domovech zpřítomňují víru.

Doufejme, že tato síla víry a její hmatatelnost přetrvá i do budoucnosti a všem nám pomůže, abychom se ubírali směrem k Pánu – tak, jak to má v adventu být, zakončil Svatý otec.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.