Také nám je dána plnost milosti

8.12.2011 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry!

Církev dnes slavnostně připomíná neposkvrněné početí Panny Marie. Jak roku 1854 vyhlásil bl. Pius IX. v apoštolském listě Ineffabilis Deus, „blahoslavená Panna Maria byla pro zvláštní milost a výsadu všemohoucího Boha, vzhledem k zásluhám Ježíše Krista, Spasitele lidského rodu, uchráněna jakékoliv poskvrny dědičného hříchu.“

Tato pravda víry je obsažena ve slovech pozdravu, jímž se k ní obrátil archanděl Gabriel: „Buď zdráva, milostiplná! Pán s tebou!“ (Lk 1,28). Výraz „milostiplná“ odkazuje k podivuhodnému dílu lásky Boha, který nám chtěl vrátit hříchem ztracený život a svobodu prostřednictvím svého jednorozeného Syna, vtěleného, zemřelého a vzkříšeného. Proto už od 2. století církev na Východě i na Západě vzývá a oslavuje P. Marii, která svým „ano“ sblížila Nebe se zemí, stávajíc se „rodičkou Boží a živitelkou našeho života“, jak to vyjádřil sv. Roman Sladkopěvec v jednom starém hymnu (Canticum XXV in nativitatem B. Mariae Virginis, in: J. B. Pitra, Analecta Sacra t. I, Paříž 1876, s. 198). V 7. století sv. Sofronius Jeruzalémský opěvuje Mariinu velikost, neboť si ji Duch svatý zvolil zas svůj příbytek: „Ty převyšuješ veškeré dary, které Bůh ve své velkoleposti kdy věnoval kterékoli lidské bytosti. Více než kdo jiný jsi bohatá Boží přítomností, jež v Tobě přebývá.“ (Oratio II, 25 in SS. Deiparae Annuntiationem: PG 87, 3, col. 3248 AB). A sv. Beda Ctihodný vysvětluje: „Maria je požehnaná mezi ženami, protože, ozdobena panenstvím, těšila se milosti být rodičkou syna, který je Bohem“ ( Hom I, 3: CCL 122,16 ).

Také nám je dána „plnost milosti“, kterou máme nechat zazářit v našich životech, protože „Otec našeho Pána Ježíše Krista – píše sv. Pavel – nás zahrnul z nebe rozmanitými duchovními dary ...vyvolil si nás ještě před stvořením světa, abychom byli před ním svatí a neposkvrnění...předurčil nás, abychom byli přijati za jeho děti“ (Ef 1, 3-5).Toto synovství dostáváme skrze Církev v den křtu. Sv. Hildegarda z Bingen píše: „Církev je tedy panenskou matkou všech křesťanů. Tajemnou silou Ducha svatého je počne, rodí a zasvěcuje je Bohu, takže jsou nazýváni také Božími syny“ (Scivias, visio III, 12: CCL Continuatio Mediaevalis XLIII, 1978, s. 142). Mezi mnoha opěvovateli duchovní krásy Matky Boží vyniká sv. Bernard z Clairvaux, který praví, že invokace „Zdrávas Maria, milosti plná“ je „milá Bohu, andělům i lidem. Lidem pro její mateřství, andělům pro panenství a Bohu pro její pokoru“ (Sermo XLVII, De Annuntiatione dominica: SBO VI, 1, Řím 1970, s. 266).

Drazí přátelé, jako obvykle dnes odpoledne uctíme Pannu Marii na Španělském náměstí. Nyní se obraťme ve vroucí modlitbě k Té, která se za nás u Boha přimlouvá, aby nám pomohla s vírou oslavit blížící se Kristovo narození.

Přeložila Johana Bronková

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.