Evropští biskupové vyzývají k revizi unijní podopory výzkumu ebryonálních kmenových buněk

9.12.2011 

Politiku Evropské unie vůči výzkumu kmenových buněk je nutné přizpůsobit současnému vědeckému poznání a aktuálnímu právnímu stavu. Připomíná to Komise episkopátu Evropské unie COMECE. Vyjádřila se tak k výsledkům vědeckých bádání posledních dvou desetiletí, která ukázala, že možnosti využití embryonálních kmenových buněk jsou daleko menší než se očekávalo, a na druhé straně se zvýšily šance na využití dospělých kmenových buněk.

COMECE zároveň připomíná, že výzkum embryonálních kmenových buněk nedávno narazil na vážnou právní překážku. Soudní tribunál Evropské unie zakázal patentovat výsledky bádání na lidských embryích. V praxi to znamená, že se výzkum embryonálních kmenových buněk nevyplácí.

S ohledem na novou právní i vědeckou situaci evropští biskupové apelují na zrušení unijní podpory výzkumu kmenových buněk pocházejících z embryí. Mluví pro to i postoj obyvatel EU, dodávají. Podle posledního průzkumu eurobarometru 56% obyvatel našeho kontinentu považuje embryo za člověka už od okamžiku početí

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.