Cesta Benedikta XVI. na Kubu bude apolitická

12.12.2011 

Papež přijede přístí rok na Kubu jako Peregrino de la Caridad – ohlašují tamní biskupové. Výraz, který používají v pastýřském listu, lze chápat jako „Poutník lásky“, ale zároveň jako „Poutník k Matce Božího milosrdenství“ z Cobre – Caridad del Cobre patronky karibského ostrova. „Benedikt XVI. chce navštívit naši zemi, aby s námi pobyl a posílil ve víře Kubánce, kteří si připomínají 400 let přítomnosti zpodobení Nejsvětější Panny mezi námi“ – píší biskupové v poselství k oslavám nalezení zázračné sošky uctívané na poutním místě Cobre v arcidiecézi Santiago de Cuba.

U příležitosti výročí byl na Kubě vyhlášen Mariánský jubilejní rok, který začne už za měsíc, 7. ledna a potrvá do 5. ledna 2013. Přípravám na jubileum předcházela pouť milostné sošky po ostrově. Pro Kubu to znamenalo „nové jaro víry“, píší biskupové ve svém poselství. Připomínají, že před zpodobením své patronky se Kubánci modlili za rodinu, která potřebuje znovu nabýt své lidské hodnoty a významy jako společenství lásky. Prosili za nemocné, za ty, kdo jsou oddělení od svých blízkých, kdo žijí v zahraničí a také za vězně a jejich rodiny.
Biskupové vybízejí všechny Kubánce k účastni na Jubilejním roce skrze prohlubování náboženského života a smíření v celé společnosti.

Papežská cesta na Kubu „má být návštěvou pokoje a smíření“, řekl na tiskové konferenci sekretář kubánského episkopátu, P. José Félix Pérez. Zdůraznil zároveň pastorační, apolitický charakter papežské cesty.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.