Beatifikace 23 mučedníků z dob pronásledování katolické víry ve Španělsku

17.12.2011 

V hlavním městě Španělska se dnes konala beatifikace 23 mučedníků, Otce Francisca Esteban Lacal a 21 spolubratrů z řádu misionářů oblátů Panny Marie Neposkvrněné a jeden laik, Cándido Castán San José, otec rodiny, předseda Národní konfederace katolických dělníků. Svědectví víře vydali všichni v roce 1936 za vlády tzv. Lidové fronty, která v té době organizovala fyzickou likvidaci katolické církve, počínaje klérem a konče každým, kdo se k víře veřejně přiznal. Dnešní beatifikační liturgii slavil prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení, kard. Angelo Amato. Většinu nových blahoslavených tvoří členové misionářů oblátů Panny Marie Neposkvrněné, kteří letos slaví 150 let od svého založení sv. Evženem de Mazenodem.

Ve Španělsku roku 1936 dosáhla nenávist vůči církvi takového stupně, že byl pojat plán ji fyzicky zlikvidovat. Lidová fronta začala organizovat v každém městě či obci zvláštní komise, které tento plán prováděly. K zastřelení stačilo, že dotyčná osoba nosila řeholní či kněžský hábit, popřípadě křížek na krku či růženec v ruce. Tisíce kněží, řeholnic, řeholníků a věřících laiků se tak ocitlo na mušce, aby vydali svědectví víře. Misionáři obláti Panny Marie Neposkvrněné se i v této době věnovali své pastorační práci a byli přitom vedeni jedinou touhou, připomíná kardinál Angelo Amato:

Nikomu neučinili nic zlého. Jednou jejich touhou bylo konat dobro a zvěstovat všem Ježíšovo evangelium, které je dobrou zprávou pokoje, radosti a bratrství.

Milicionáři vyzbrojení puškami a pistolemi však 24. července 1936 vtrhli do řeholního domu, kde zastihli sedm misionářů oblátů a jednoho laika, otce rodiny a předáka katolických dělnických odborů. Všechny okamžitě vyvedli ven a v nedalekém městském parku je zastřelili. V listopadu téhož roku bylo stejný způsobem zastřeleno dalších 15 oblátů. Všichni byli zlikvidováni monstrózním způsobem, aniž by se kdokoli obtěžoval hledat a ukázat jakoukoli jejich vinu.

Dějiny bohužel ukazují, že vykoření-li člověk ze svého svědomí Boží přikázání, vytrhne ze svého srdce kořínky dobra a začne se dopouštět monstrózních zločinů. Odstraněním Boha člověk ztratí i svoje lidství.

Byli brutálně zavražděni – řekl kardinál Amato – ale jejich poselství zůstává živé a nesmazatelné:

Mučedníci všech dob jsou cennými svědky dobrého lidského života, odpovídají na krutost persekutorů a mučitelů mírností a odvahou. Beze zbraní a s neodolatelnou energií víry v Boha přemohli zlo a zanechali nám všem cenný odkaz dobra. Jejich poslední slova, jak dosvědčili i někteří z jejich vrahů byla slova odpuštění a vyznání víry. Vrazi však byli zapomenuti, ale jejich oběti jsou nyní připomínány a oslaveny.

Říká kard. Amato, prefekt Kongregace pro blahořečení v souvislosti s dnešní beatifikací 23 mučedníků z dob pronásledování katolické víry ve Španělsku.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.