Na Tři Krále uplyne 600 let od narození Johanky z Arku

29.12.2011 

Psalo se 6. ledna 1412. Ve francouzské vesničce Domrémy se narodilo děvčátko, které mělo změnit osud své země, Johanka z Arku. K 600. výročí jejího narození připravuje francouzská církev celou řadu akcí. V den výročí bude slavit biskup ze Saint-Dié, mons. Jean Paul Mathieu slavnostní eucharistii ve Vosges, pod které spadá rodná víska světice. Následovat bude projekce filmu a diskuse o významu Panny Orleánské. Pontifikální mší svatou v katedrále Svatého Kříže oslaví jubileum také Orléans. Po celou postní dobu se pak bude rodný kraj Johanky z Arku v jednotlivých farnostech vracet k tématům spojeným s její historií, jako je naslouchání Božímu slovu a sebedarování.

11. února je v plánu pěší pouť z Domrém do Vaucouleurs, kde světice našla útočiště před setkáním s budoucím králem Karlem VII. Oslavy vyvrcholí 13. května slavnostní bohoslužbou v domrémské bazilice, které bude předsedat francouzská arcibiskup, kardinál André Vingt-Trois. Předcházet jí bude vigílie organizovaná mladými zasvěcenými lidmi. A konečně v Rouen, kde byla Johanka v roce 1431 upálena, proběhne ve dnech 28.- 29. června diecézní festival věnovaný Panně Orleánské, který završí mše svatá celebrovaná kardinálem Jean-Louis Tauranem, předesedou Papežské rady pro mezináboženský dialog.

„Johanka z Arku byla byla svobodná, rozhodná a vytrvalá mladá žena, která dokázala vytrvat ve svých přesvědčeních díky schopnosti naslouchat – napsal pro deník La Croix biskup Mathieu. Může v tom být příkladem pro nás, ve světě, ve kterém naslouchat není snadné a ve kterém je třeba lidí, zejména mladých, kteří věří v budoucnost a jsou odhodláni dovést svou věc do konce.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.