Církev v USA zahájila Týden péče o povolání

10.1.2012 

Církev ve Spojených státech zahájila Týden péče o povolání. „Katolíci v médiích neustále slyší o krizi povolání,“ říká arcibiskup New Yorku Timothy Dolan a dodává, že diskusi o povolání nelze omezovat na povolání ke kněžství.

Když mluvím o kultuře povolání, mám na mysli situaci, kdy jsou mladí lidé povzbuzováni k naplnění Boží vůle a utvrzení touhy po kněžství. Sám jsem v takové kultuře vyrůstal. Byl jsem obklopen pozorností a péčí kněží z farnosti, učitelů, příbuzných i sousedů. Dokonce i nekatolíci mi opakovali, že být knězem je krásná věc. Právě takovou kulturu v oblasti povolání v Církvi potřebujeme,“ zdůraznil arcibiskup Dolan, který byl nedávno rovněž jmenován kardinálem.

Podle jeho slov dnes panuje kultura právě opačná, často vytvářená už v rodinách. Dokonce i není-li rodina přímo nepřátelsky naladěná vůči povolání syna, zůstává lhostejná. Někdy ji podobné rozhodnutí zcela vyvede z rovnováhy a snaží se přesvědčovat seminaristu k změně názoru. Proto je potřeba obrodit péči rodin i společnosti o povolání k různým stavům, říká k právě započatému Týdnu péče o povolání arcibiskup New Yorku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.