Křesťanská víra předpokládá zvěst a svědectví

15.1.2012 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

V biblických čteních této druhé neděle v mezidobí vystupuje do popředí téma povolání. V evangeliu je to Ježíšovo povolání prvních učedníků; v prvním čtení povolání proroka Samuela. V obou příbězích vyniká důležitost postavy, která plní roli prostředníka a pomáhá povolaným lidem rozpoznat hlas Boží a následovat ho. V případě Samuela je to Eli, kněz z chrámu v Sílo, kde byla uchovávána archa úmluvy než byla přenesena do Jeruzaléma. Jedné noci Samuel, který byl ještě chlapcem a již od malinka znal chrámovou službu, zaslechl ve spánku třikrát volání a běžel za Elim. Ten ho však nevolal. Potřetí Eli pochopil a řekl Samuelovi: „Bude-li ještě volat, řekni: Mluv, Hospodine, tvůj služebník naslouchá“ (1 Sam 3,9). Tak se stalo a Samuel se od té doby učil rozpoznávat slova Boží a stal se Jeho věrným prorokem. V případě Ježíšových učedníků je prostředníkem Jan Křtitel. Ten totiž měl svůj okruh učedníků a mezi nimi byli také dva páry sourozenců Šimon a Ondřej, Jan a Jakub, rybáři z Galileje. Dvěma z nich Jan ukázal Ježíše den po Jeho křtu v řece Jordán. Ukázal na Něho a řekl jim: „Hle, Beránek Boží!“ (Jan 1,36), což se rovnalo výroku: „Hle, Mesiáš“. Ti dva potom odešli za Ježíšem, zůstali s Ním a přesvědčili se, že je to opravdu Kristus. Vzápětí to oznámili ostatním a tak vzniklo první jádro pozdějšího sboru apoštolů.

Ve světle těchto dvou textů bych rád poukázal na rozhodující roli duchovního vedení na cestě víry a zejména v odpovědi na povolání k zasvěcenému životu ve službě Bohu a Jeho lidu. Křesťanská víra již sama sebou předpokládá zvěst a svědectví, spočívá totiž v přilnutí k dobré zvěsti, že Ježíš Nazaretský, který zemřel a vstal z mrtvých, je Bohem. A takto i povolání následovat Ježíše blížeji, zřeknout se založení vlastní lidské rodiny a věnovat se velké rodině církve, obvykle vede skrze svědectví a nabídku „staršího bratra“, obvykle kněze. Dochází k tomu, aniž by byla opomíjena základní role rodičů, kteří svou ryzí a radostnou vírou a svou manželskou láskou ukazují dětem, že je možné a krásné stavět celý život na lásce Boží.

Drazí přátelé, prosme Pannu Marii za všechny vychovatele, zejména za kněze a rodiče, ať si jsou plně vědomi významu své duchovní role a usnadňují tak mladým, aby nejen lidsky zráli, ale také odpovídali na Boží povolání: „Mluv, Hospodine, tvůj služebník naslouchá“.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.